Društvo

GUŽVA U VOĆNJAKU: Trešnje 4,5 KM, Tadići nastavljaju tradiciju

U voćnjaku Borisa Tadića u Ramićima kod Banje Luke je počela akcija “Uberi svoje voće”. Na njegovom imanju se od ranog jutra smjenjuju porodice sa djecom. Pristižu sa opremom za berbu trešanja – kantice, kačketi, ali i merdevine.

U voćnjaku je bio i Igor Odžić koji je došao sa suprugom i dvije ćerke.

Prvi put smo ovdje i oduševljeni smo sa ovim konceptom. Imamo prliku da na licu mjesta vidimo prozvodnju i da sami izaberemo šta želimo. Osim toga, ovo je odličan način da djecu edukujemo, da im praktično objasnimo o važnosti domaće proizvodnje“, rekao je on za Fenu.

 Dodaje da će sigurno i dalje da dolazi na imanje Tadića, a obavezno će da vodi i djecu. Na odlasku sa krcatim kanticama smo zatekli četvoročlanu porodicu Ćopić iz Banje Luke.

Redovno dolazimo u voćnjak Tadića da uberemo voće. Znamo da je svježe, a ovo nam je i sjajan porodični izlet“,  kaže Marijana.

 “Evo, sada smo posadili novu parcelu sa kupinama, višnjama i ribizlama. Plan je da u budućnosti gotovo svu proizvodnju prodajemo po konceptu da svako bere za sebe“,  objašnjava Tadić za Fenu.

„Uberi svoje voće“ je osmislio 2020. godine, prve godine pandemije koronavirusa, i od tada ne prestaje. Interes ljudi je svake godine veći, a posebno ove sezone.

 “Nećemo da radimo ni sa marketima ni sa trgovcima. Cilj nam je da za 2-3 godine sve prodamo ovdje u voćnjaku i direktno. Sa velikim marketima se ne može raditi, oni daju niske cijene, a mora se čekati pola godine da plate. U prodaji naše cijene uduplaju. Osim toga, traže da im se plati polica, mjesto na polici, traže rabate, tako da lokalni merketi uopšte ne podržavaju domaću proizvodnju. Oni samo gledaju cijenu i sve uvoze. Kvalitet im nije uopšte bitan“,  kaže Tadić.

Sorta trešnje koja je trenutno prispjela za berbu se zove ‘burlat’ i to je rana trešnja. Ima još nekoliko vrsta, među njima ‘samit’ i ‘regina’, a koje uspjevaju malo kasnije.

 “Organizovali smo sortu tako da imamo mjesec dana berbu. Kruške smo organizovali isto tako da imamo berbu mjesec dana, a šljive smo posadili tako da imamo prve sorte zrele 1. jula, pa sve do 1. septembra“,  navodi Tadić.

Kaže da će prinos biti osrednji, ali bolji nego prošle godine. Razlog su visoke temperature u aprilu koje su prelazle  30 stepeni Celzijusa, a što nije dobro za cvat voća. Idelano je između 18 i 25 stepeni.

Berba trešanja u voćnjaku Borisa Tadića traje sve do 20. juna, može da dođe ko god želi i to svaki dan od 8 do 20 sati. Kilogram ubranih trešanja je kao i prošle godine je 4,5 KM.

Povezani članci