Sport

VICO I PLAĆENICI IDU DO KRAJA: Reprezentacija dotaknula dno, cilj je jasan

Nakon sinoćnjeg novog razočarenja reprezentacije BiH i poraza od Islanda 1:0, svoj komentar ostavio je predsjednik NS/FS BiH, Vico Zeljković.

Vico Zeljković je boravio sa reprezentacijom na Islandu, a kako kaže nije očekivao poraz.

“Poraz na Islandu nije nešto što smo očekivali. Do kraja kvalifikacija očekuju nas još četiri utakmice, ali je situacija u našoj grupi dosta teška za nas i ne zavisimo više samo od svojih rezultata.

Imaćemo priliku da kroz baraž izborimo plasman na Evropsko prvenstvo, ali je jasno da moramo hitno nešto promjeniti i zato slijede rezovi i velike promjene”, napisao je Zeljković.

Ovim porazom BiH se praktično oprostila od plasmana na Euro putem Kvalifikacija. Ostaje nam baraž koji je izboren prvim mjestom u Ligi Nacija.

Nakon sinoćnjeg poraza sve je više sportskih radnika koji iznose svoje mišljenje o trenutnoj situaciji u bh. fudbalu.

Taman kada se reprezentacija izvukla iz višegodišnje krize odluka da se ne produži ugovor sa Ivajlom Petevom koji je bio zainteresovan da ostane selektor Bosne i Hercegovine pokazala se kao jedan od najgorih poteza u historiji krovne kuće bh. fudbala.

Dogovaranjem utakmice sa državom koje je u ratu i na meti najvećih sankcija zapadnog svijeta, osim sportske donijela nam je i političku i ljudsku sramotu od Amerike do Australije.

Izbor nasljednika Ivajla Peteva koji je u četiri meča ubilježio tri poraza, pokazao se kao novim pogrešnim potezom.

Miješanje u rad selektora reprezentacije kroz direktni izbor njegovih pomoćnika također je donio neuspjeh, te iziskuje odgovornost onih koji su takvu odluku donijeli.

Baš kao i odluka da selektor do samog okupljanja reprezentacije uopšte nema imenovan stručni štab.

Odluka da se već tri puta zaredom selektori postavljaju u trenutku bez da imaju ijednu prijateljsku utakmicu na početku mandata, također je bila pogrešna.

Biranje selektora omladinskih selekcija po nacionalnom ključu, kao i biranje sinova na mjesta selektora, sigurna je formula za uništenje bh. omladinskog fudbala.

A konačni potop šansi za napredak omladinskog bh. fudbala je izglasavanje pravila po kojem se igrači iz Hrvatske i Srbije u Premijer ligi BiH imaju status domaćih igrača.

Očekivali smo strategiju za razvoj bh. fudbala, dobili smo raspad sistema.

Sasvim je jasno da čelnici saveza nemaju nikakve veze s nogometom, niti ih zanima rezultat reprezentacije BiH. Trajno je narušena atmosfera u svlačinioci. Ponovno unutar tima imamo klanove, selektori se mijenjaju kad imaju dobar rezultat, a Premijer liga odlukama o domaćim strancima bespovrratno uništava.

Cilj je jasan, obezvrijediti sve ono pozitivno, uzeti obilati novac koji u Savez stižu iz UEFA-e i uništiti tragove...

Povezani članci