Sport

VELIKO SLAVLJE U POLJSKOJ: Fantastični Zmajevi nakon preokreta do pobjede nad Portugalom

Košarkaši BiH pobijedili su Portugal u meču prvog kola pretkvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre.

Zmajevi su nakon preokreta slavili rezultatom 84:75

Bh. selekcija je danas savladala Portugal (84:75) u 1. kolu kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre.

Portugal bolje ulazi u meč. Travante Williams nije mogao promašiti u uvodnim minutama, a bh. selekcija se tražila i nije imala pravi odgovor na igru protivnika.

Pokušavao je selektor Adis Bećiragić određenim rotacijama promijeniti nešto na parketu. Međutim, nije to izgledalo dobro u prvoj dionici koju Portugal dobija poprilično uvjerljivo, 24:17.

Održavali su Portugalci prednost u drugoj dionici. Trojkom Dioga Brita na šest i po minuta prije kraja poluvremena dolaze po prvi put na dvocifrenu razliku (33:23).

Srećom, igra reprezentacije Bosne i Hercegovine se nije raspala. Uspio je tim Adisa Bećiragića da se vrati, odbrana je počela izgledati znatno bolje, ali na odmor se ipak odlazi zaostatkom od tri poena, 40:37.

Bh. selekcije jako dobro otvara drugo poluvrijeme. Tri minute su ostavili rivala bez poena, no faza napada nije to iskoristila kako treba. Istina, prešao je bh. tim u prednost, ali nije bilo neke veće serije kojom bi slomili meč.

Ipak, BiH je imala kontrolu nad rezultatom u ostatku trećeg perioda. Prednost je išla do plus šest, a nakon 30 minuta igre bilo je četiri poena prednosti u korist naše selekcije, 58:54.

Luka Garza je početkom posljednje dionice održavao prednost naše selekcije. Zatim mu se priključili Aleksandar Lazić i Džanan Musa, pa je bh. selekcija ubrzo slomila protivnika i mirno je završila posao u ovom duelu.

Najefikasniji u reprezentaciji Bosne i Hercegovine bio je Džanan Musa s 21 poenom, Jusuf Nurkić je ubacio 17, a Luka Garza 15. Rafael Lisboa je kod protivnika ubacio 22, a Travante Williams 19.

Selekcija BiH sutra će igrati protiv Poljske, a Portugal za rivala ima Mađarsku.

Povezani članci