Sport

SPEKTAKL ZA PAMĆENJE: Viđeno na Grbavici prepričavat će se generacijama

Nakon pet punih godina navijači starijeg sarajevskog prvoligaša dočekali su Europu na svom stadionu. Vjerovali ili ne,  utakmica protiv Dinama iz Minska bila je prva europska utakmica sarajevskog Željezničara nakon izgradnje nove istočne tribine, ali postoji još jedan kuriozitet. 

Piše: HRVOJE KOVAČ (Ljudski.ba)

Potpisnik ovih redova gledao je Želju s juga 1985. godine protiv istog protivnika, kada je za Željezničar igrao legendarni sastav: Škrba, Berjan, Baljić, Šabanadžović, Čapljić, Komšić, Bahtić, Škoro, Ćurić, Baždarević, Mihajlović. Sastav kojeg u velikoj mjeri znaju ne samo navijači Željezničara, nego i ostali ljubitelji nogometa od Vardara pa do Triglava, iznio je Željino putešestvije po Europi te 1984/85 sezone stigavši na korak do finala Kupa Uefa i utakmice s Realom iz Madrida.

Dobar dio tog legendarnog sastava bio je i na utakmici protiv Dinama, ali ovoga puta u svečanoj loži, svjedočeći novoj povijesti sarajevskih Plavih.I ne samo da su svjedočili, gledali, nego su se u nekoliko navrata hvatali za glavu nakon promašenih zicera, ali i skakali od sreće kada je rezervist Haračić u nestvarnih šest minuta s dva pogotka navijače doveo do delirija.

Nisu Plavi blistali na terenu, razlog je razumljiv, tek 14 dana traju pripreme i noge su teške, a s druge strane je protivnik koji je već odigrao 14 utakmica u bjeloruskom prvenstvu i nalazi se na prvom mjestu na tablici. No, nije ovo priča o prošlosti i igri na zelenom terenu. Utakmicu na Grbavici, dok su živi, pamtit će 13.000 navijača na dupke ispunjenom engleskom stadionu usred Bosne i Hercegovine.

Kako je izgledala Grbavica pogledajte na 

Počelo je nevjerojatnom koreografijom sa 13.000 plavo – bijelih zastavica, trajalo je to „mahanje“ gotovo 10 minuta, uslijedili su transparenti i „šetalice“ na južnoj tribini, tradicionalnom utočištu Manijaka, a završilo delirijem u zadnjih 10 minuta utakmice. Poljuljani Željezničar sve do pet munuta prije kraja imao je zaostatak od dva gola razlike, a onda su navijači stupili na scenu i svojom energijom i fanatičnim navijanjem iz iscrpljenih nogometaša u plavim dresovima izvukli posljednje atome snage, a ovi su to, nošeni nestvarnim hukom s tribina Grbavice, krunisali sa dva gola i učinili nemoguće.

Željo je izjednačio, a da se kojim slučajem igralo još koji minut, zasigurno bi i preokrenuo rezultat. Bez obzira hoće li nogometaši Željezničara za sedam dana slaviti u Bakuu, gdje se igra uzvratna utakmica, jedno je sigurno – na Grbavici je sinoć pobijedio nogomet!

Povezani članci