Sport

PONOS DRŽAVE: Državna nagrada za sport ide u prave ruke

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine danas je u suradnji s Olimpijskim komitetom BiH u Olimpijskom muzeju organiziralo svečani prijem povodom kategorizacije zaslužnih i vrhunskih sportista međunarodnog razreda na nivou BiH za 2023. godinu, kao i dodjele Dražavne nagrade za sport u 2023. godinu alpskoj skijašici Elvedini Muzaferija.

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak kazala je da je u 2023. godini BiH imala 44 sportaša i sportašice koji su na međunarodnim takmičenjima ostvarili posebno značajne rezultate od čega su 33 vrhunska sportaša i sportašice i 11 zaslužnih sportaša za njihove rezultate u prošloj i prethodnim godinama.

Naglasila je da je izbor izvršilo Ministarstvo civilnih poslova prema prijedlogu Komisije koja se, po Zakonu o sportu, sastojala od predstavnika ovog ministarstva, entitetskih ministarstva, kao i Olimpijskog komiteta BiH. 

- Kada je pitanju državna nagrada za sport, Vijeće ministara je jednoglasno odlučilo da nagrada za 2023. godinu pripadne našoj sjajnoj skijašici Elvedini Muzaferiji, koja je ove godine donijela BiH prvu međunarodnu medalju u skijaškom takmičenju, osvojivši na Evropskom kupu odlično drugo mjesto u disciplini spust. Samim tim ostvarila je i A-normu za nastup na Zimskim olimpijskim igrama 2026. godine. Državna nagrada za sport je najviše piznanje za afirmaciju i razvoj sporta u BiH. Današnjim događajem željeli smo pokazati izraze zahvalnosti našim sportašima koji svojim trudom i radom na najbolji mogući način predstavljaju BiH - kazala je Bošnjak.

Dobitinica Državne nagrade za sport u 2023. godini Elvedina Muzaferija zahvalila je svima koji su prepoznali njen uspjeh i rezultate, prije svega članovima Vijeća ministara BiH.

- Nagradu sam dobila za osvojeni podijum u Crans-Montani u februaru ove godine, ali i svim prethodnim pomjeranjima granica i rezultatama koje sam, kao jedina iz BiH, ostvarila učešćem na najvećim takmičenjima u alpskom skijanju, tj. Svjetskom kupu. BiH je moja zemlja, s ponosom je predstavljam i danas sam jako sretna i ponosna što sam baš ja izabrana za ovu nagradu. Također, u ovoj sezoni ću dati sve od sebe da postignem rezultate koji će moju zemlju pokazati u lijepom svjetlu, da obradujem sve Bosance i Hercegovce - kazala je Muzaferija. 

Vrhunski sportaši međunarodnog razreda će dobiti novačane nagrade u iznosu od 2.000 do 2.300 KM, dok će zaslužni sportaši BiH u 2023. dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 1.700 do 3.150 KM.

Povezani članci