Sport

OTKRIVAMO ŽIVOTNU PRIČU NOVOG ZMAJA: Hercegovac čiji roditelji su prošli ratni pakao

Izbornih nogometne reprezentacije BiH Savo Milošević u četvrtak je objavio popis igrača za duele sa Luksemburgom i Slovačkom, a poziv je dobio i debitant Haris Tabaković (29).

Odlični napadač berlinske Herthe je rođen u Švicarskoj, igrao je za U21 selekciju ove države, a tamošnji mediji pišu da je Švicarska izgubila najboljeg strijelca sa švicarskim pasošem u 2023. godini.

Švicarci su objavili da je Haris u 2023. godini postigao 29 golova u 30 utakmica.

Slijede reprezentativci Švicarske Cedric Itten sa 23 gola u 35 mečeva te Zeki Amdouni sa 22 gola u 41 susretu.

Mediji u Švicarskoj su uputili i kritike njihovom izborniku Muratu Yakinu jer nije želio uputiti poziv Tabakoviću.

Švicarski Sport piše sljedeće:

“Yakin je preskočio Tabakovića na spisku i BiH je to iskoristila. U Švicarskoj ima mnogo igrača sa dvojnim državljanstvom koji mogu igrati za drugu reprezentaciju. Ideja da se nekoga angažira za Švicarsku reprezentaciju pada na ‘gluhe uši’ Murata Yakina. Nedavno je rekao kako će se svaki reprezentativac morati u potpunosti identificirati s njom kako bi dobio poziv”.

Portal SRF ističe da Tabaković nikada neće moći igrati za Švicarsku ukoliko dobije šansu u dresu Zmajeva protiv Luksemburga ili Slovačke.

Inače, Haris je protekle sezone postigao 19 golova u dresu bečke Austrije.

Tekuću sezonu je počeo u Austriji, postigao dva gola u tri utamice, među tim golovima bio je i onak koji je iz Konferencijske lige izbacio banjalučki Borac, a onda je uslijedio transfer u Herthu.

Za Herthu je odigrao 12 susreta, postigao 12 golova te dodao tri asistencije. Sa 10 golova je prvi strijelac 2. Bundeslige.

Ljudski.ba otkriva dramatičnu životnu priču roditelja novog Zmaja koji je jedva dočekao poziv izbornika Bosne i Hercegovine.

Naime, Tabaković, vuče korijene iz Hercegovine, a majka i otac su mu iz Stoca. Harisov otac Esad Tabaković rodom je iz Dubrava kod Stoca, a i majka Jasna, djevojački Sadžak, također je Stočanka.

Otac mu je preživio logor HVO-a, a trudna majka Jasna rodila je Harisa u Grenchenu u Švicarskoj, 20. juna 1994. godine, gdje su se Harisovi roditelji ponovno sredli nakon ratnih strahota u Bosni i Hercegovini, doznaje Ljudski.ba.

 

Povezani članci