Sport

NESTVARNE CIFRE: Mostarci zaradili pravo bogatstvo ulaskom u Konferencijsku ligu, ali to je tek početak

Mostarski Zrinjski prvi je klub iz BiH koji će igrati grupnu fazu UEFA-inog takmičenja. Malo je nedostajalo da budu u Evropskoj ligi, no LASK je uspio zadržati prednost iz prvog susreta i na taj način se plasirati u Europa ligu. 

Plemići čekaju današnji žrijeb Konferencijske lige od 14:30 sati.

Protiv Austrijanaca su u dva meča pokazali da se mogu nositi sa klubovima iz jačih liga i koji imaju mnogo veće budžete. Uz malo sreće pri žrijebanju, mogli bi se nadati nokaut fazi, a svaki dobar rezultat bit će dobro novčano nagrađen

Ulaskom u grupe Zrinjski je osigurao 2,94 miliona eura. Za svaki osvojen bod dobit će 166.000 eura, dok će osvajanjem prvog mjesta u gurpi dobiti 1,25 miliona eura, dok se drugo mjesto nagrađuje sa 630.000 eura. Prvo mjesto bi mu također donijelo preskakanje prve runde nokaut-faze i ulazak u osminu finala.

Prolazak u četvrtfinale nagrađuje se s dodatnih milion eura, ulazak u polufinale s dva, u finale s tri, a osvajanje nosi dodatna dva miliona eura.

No, da ne idemo tako daleko, sačekajmo najprije sutrašnji žrijeb. Zrinjski je čekao da se okončaju penali na meču Adane i Genka. S obzirom da su Turci nakon drame izgubili (Belhanda promašio penal op.a) Zrinjski je dobio mjesto u četvrtom šeširu, dok bi u protivnom bio smješten u treći šešir.

Pored Zrinjskog u četvrtom šeširu se nalaze Klaksvik (Farski otoci), Aberdeen, Čukarički, Lugano, Breidablik, Norsjaelland, Ballkani.

Naravno, prvi šešir očekivano najteži, ali postoje ipak timovi koje bi možda u Mostaru radije vidjeli od nekih drugih. U drugom šeširu daleko najgori rival je Aston Villa, a tu je i Fiorentina... 

Jedina nepoznanica je, pošto se igraju produžeci, ko će proći između danskog Midtjyllanda i poljske Legije. Ako Legia dobije, upada u treći šešir, a Bodo/Glimt se pomjera u drugi šešir. Ako Danci ka prođu, oni će biti u drugom šeširu.

Prvi šešir: Eintracht Frankfurt, Lille, Dinamo Zagreb, Club Brugge, AZ, Gent, Fenerbahče, Ferencvaros.

Drugi šešir: Midtjylland/Legia, PAOK, Slovan Bratislava, Maccabi TA, Plzen, Aston Villa, Ludogorec, Fiorentina.

Treći šešir: Bodo/Glimt, Genk, Zorya, Astana, Bešiktaš, HJK, Spartak Trnava, Olimpija Ljubljana.

Četvrti šešir: Zrinjski, Klaksvik, Aberdeen, Čukarički, Lugano, Breidablik, Norsjaelland, Ballkani

Povezani članci