Sport

NEK` SE ZNA: Lanu Pudar su izdali ovi političari

Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, u vezi raspodjele sredstava namijenjenih za tekući grant "Sufinansiranje sportskih manifestacija za 2022." izazvala je veliko nezadovoljstvo u javnosti, a posebno među sportskim djelatnicima.

Odlukom Ministarstva podijeljeno je 1.342.000 KM na 155 dobitnika novčanih sredstava.

Nažalost i pored svih uspjeha koje je najbolja bh. sportašica u 2022. Lana Pudar ostvarila nije se našla na ovom spisku, kao ni njen klub KVS „Orka“. S druge strane, na tom spisku među 155 dobitnika su razne škole sporta i mnoga druga udruženja građana diljem BiH.

Upravo, nedavno je održan Okrugli sto „Sistemsko finansiranje vrhunskog sporta BiH“ u organizaciji Olimpijskog komiteta BiH, a na kojem je glavno pitanje i bilo: „Da li uopće postoji sistemsko finansiranje vrhunskog sporta BiH“.

Kao što je poznato, sport u BiH je u nadležnosti entiteta (FBiH i RS), a unutar Federacije za sport je zaduženo 10 kantonalnih ministarstava za sport i kulturu. Na nivou države ne postoji ministarstvo sporta, već je ta oblast u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH. Zakon o sportu postoji na državnom nivou, a na entitetskom postoji u Republici Srpskoj, a u Federaciji na kantonalnim nivoima.

Vijeće ministara u BiH, zatim Federalna i Vlada Republike Srpske u okviru svojih budžeta izdvajaju sredstva za sportiste i sportske kolektive, ali pitanje je da li su ta sredstva dostatna i prema kojim se kriterijima dodjeljuju, kao što je to bio i posljednji slučaj na državnom nivou, a to se ponavlja iz godine u godinu.

A kada je riječ o finansiranju sporta od strane nivoa vlasti u BiH, često se desi da i kantonalne Vlade izdvajaju iz svojih budžeta sredstva i to za reprezentativne selekcije i reprezentativce, koji jedino na taj način uspiju otputovati i predstavljati BiH diljem svijeta.

Dakle, Vijeće ministara BiH mora prvenstveno finansirati Olimpijski komitet BiH, strukovne saveze,  reprezentacije i reprezentativce, a ne razne sportske škole i udruženja diljem BiH, jer oni uporedo dobivaju sredstva i od nižih nivoa vlasti, općinskih, gradskih, kantonalnih, piše Ljudski.ba.

Neka se zna i ovo. Lanu Pudar su izdali ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministri sigurnosti i odbrane Selmo Cikotić i Sifet Podžić. Iz budžeta je izdvojeno čak 400.000 KM za pripreme sportista za međunarodna takmičenja. Lana neće dobiti ni feninga.

Povezani članci