Sport

NAKON RAZINOG PISMA: Košarkašice BiH su heroji, ubila ih je bagra iz saveza

Legendarna Razija Mujanović najavila je da će javnost upoznati sa svim opstrukcijama i neugodnostima koje su priređene košarkaškoj reprezentaciji BiH, a sada se oglasila putem svoje zvanične Facebook stranice. “Obzirom da se već dugo špekuliše i komentariše da je "nešto trulo u državi Danskoj" (čitaj - KS BiH), a moj poslani izvještaj Upravnom odboru je procurio u javnost, osjećam dužnost da sa vama podijelim isti i to je učinila.

Nećemo ga prepričavati.Sve stane u jednu rečenicu, jad i bijeda Saveza i pojedinaca u njemu koji su zarobili sport držeći ga na nivou ratnih godina. Da ratnih godina, jer Mujanović se sjeća da su košarkašice u ratu imale više opreme.Sve što su košarkašice učinile na terenu uništio je Savez nakon istorijskog uspjeha na EP, a dotukao generalni sekretar na SP u Japanu.

U pismu je legendarna Razija Mujanović navela da su motivacija njenog ulaska u KS BiH bile talentovane djevojke, te dodala da problemi za žensku reprezentaciju počeli se javljati nakon Eurobasketa.

"Nešto se čudno počinje dešavati sa našim generalnim sekretarom Čolanom, sa njegovim ponašanjem i odnosom prema nama. Ni nakon pet mjeseci kancerijal Saveza nije isplatila zaslužene nagrade za ogroman uspjeh na Evropskom prvenstvu koje su napravile naše djevojke. Djevojke su se osjetila izdane, podcjenjene i degradiranje, te nisu usjetile poštovanje“, između ostalog je napisala Mujanović.

Stvari su popravili Mujanović i selektor Goran Lojo, ali bilo je to samo da se "začepi rupa".

Nakon SP u Japanu otišla je u svakom pogledu velika Jonguel Jones koju su "kupili" navijači BiH i ljubav u timu. Voljela je BiH više od onih koji sjede u KS BiH: Ona je u Japan letila skoro dvadeset sati i istrčala umorna na teren. Dok se jedna od najboljih košarkašica svijeta žrtvovala za BiH generalni sekretar Amer Čolan je po Japanu hodao u šorcu.

Za to Svjetsko prvenstvo nije postojao plan priprema jer je Savez tvrdio da nema novca.Privatnim vezama selektor Lojoj je osigurao besplatne pripreme u Italiji. Savez je samo platio autobus do Italije i nazad.

Bahati Čolan je nezadovoljan jer mu struka nije dozvolila da kroji sastav reprezentacije, poznato u ostalim sportovima.Kulminiralo je kada nije htio platiti 3.000 franaka da bi se u liku Jovane Mandić opsigurala zamjena, teško adekvatna, za Jones.Da u naredne susrete ne bi išle sa bijelom zastavom pobrinula se Raza i sama platila FIBI za Jovanović.Sekretaru je očigledno stalo da se BiH ne plasira na još jedno veliko takmičenje, tek tada je on "veliki", a i može krojiti sastave i otjerati uspješne ljude iz reprezentacije.

Vrijeme je da se probude građani BiH, da vrisnu roditelji djevojčica u mlađim selekcijama kojima Čolan nije htio nabaviti bandaže protiv povreda. To više nije atak na reprezentaciju, to je atak na zdrav razum i na zdravlje i budućnost naše djece.

Vrijeme je da sportisti poput Razije Mujanović preuzmu savez. Ona je već u kući slavnih, gdje Ćolana i njemu sličnih nikada neće biti. Ako ih ne promjenimo neće biti ni radosti za naše navijače.

Povezani članci