Sport

ISPISANA NOVA ISTORIJA HRVATSKE ATLETIKE: Mihaljević s kuglom na krovu Evrope, Parlov senzacija maratona

Hrvatska ovih dana slavi dvoje sportista koji su pokazali da se voljom, zalaganjem i velikim srcem mogu postići vrhunski rezultati. Filip Mihaljević je pomeo konkurenciju u bacanju kugle i postao evropski prvak, a čudesna Matea Parlov je na maratonu došla do srebra koje sjaji kao zlato. 

Kao svi veliki šampioni Mihaljević je na EP u Minhenu kuglu konstantno bacao preko 21 metar. Onaj od 21.88 bio je dovoljan da se popne na krov Evrope. Najveći rezultat za Hrvatsku u ovoj disciplini.

Iza sebe ostavio je Srbina Armina Sinančevića koji je u petoj seriji uspio stići do drugog mjesta nakon što je kuglu bacio 21.39m. Na trećem je mjestu u konačnici završio Čeh Tomaš Stanek rezultatom 21.26.

Do sada su najbolji rezultati Mihaljevića bili bronca s dvoranskog SP-a u Portlandu 2016. i bronca s dvoranskog EP-a u Torinu prošle godine. Lani je na Olimpijskim igrama u Tokiju ostao bez finala, baš kao i na svoja prva dva europska prvenstva, u Amsterdamu i Berlinu, kada doduše nije bio ovako kvalitetan kao danas.

Uspjehu Mihaljevića su se Hrvati pritajeno nadali, ali sve je prije toga senzacionalnom trkom oduševila maratonka Parlov koja je dotrčala na drugo mjesto. Suze su potekle s razlogom, ona je senzacija kakvu Hrvatska ne pamti 28 godina.Prva je to trkačka medalja za Hrvatsku od bronze koju je 1994 osvojio Branko Zorko.

U gradu u kojem je njezin rođak Mate Parlov, jedan od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena, prije točno pola stoljeća osvojio olimpijsko zlato u boksu, 30-godišnja Matea ispisala je povijest.

Matea je ušla u odabrano društvo u kojem su peterostruka prvakinja Sandra Perković, te Blanka Vlašić, Sara Kolak i Ana Šimić. A kad je u pitanju maraton, jedini Hrvat s medaljom je legendarni Franjo Mihalić koji je davne 1956. u Melbourneu osvojio olimpijsko srebro.

Povezani članci