Sport

DŽEKO TURCIMA PRIZNAO SVE: Imao je želju da zaigra za jedan klub

Kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko govorio je za poznati tuski list Milliyet.

"Zahvaljujući klubu i treneru Felixu Magathu naučio sam njemački mentalitet", rekao je Edin Džeko, te dodao:

"Uvijek je potreban naporan rad jer ti niko ništa ne daje, sve što sam imao sam zaradio na terenu. Volim igrati fudbal i sada se moram vratiti u igru ​​ovdje"

"Kada sam igrao u Nemačkoj, rekao sam da želim da igram u Engleskoj. Premier liga liga je za mene najbolja liga na svijetu. Htio sam da vidim da li mogu da igram sa najboljim igračima na svijetu u najboljoj ligi na svijetu. Nisam se plašio jer ako ne uspiješn, ne uspiješ. Ali ako ne pokušaš, ne znaš hoćeš li uspjeti. Htio sam da odem u Englesku da dokažem da mogu tamo. Kada sam bio u Bosni, italijanska liga je bila najbolja liga. Nama bliska zemlja Italija. Igrali su igrači kao što su Ronaldo, Maldini i Baggio. Bio je san igrati tamo. Nikada nisam mislio da ću je jednog dana igrati, činilo mi se kao daleki san. Ipak, najveća želja mi je bila da igram za svoj klub Željezničar. Tamo sam postigao jedan gol, ali igrao 1,5-2 godine. Igranje tamo mi je značilo sve", kazao je Džeko.

Razlike između različitih liga?

"Ne želim da biram, jer svaki klub je dio moje karijere. Prije svega, volio sam igrati u Češkoj, jer mi je to nešto dalo. Kada gradite kuću, prvo morate izgraditi temelj. Stoga je svaki dio moje karijere važan. Ne volim da biram, ali kao što sam rekao, Premier liga je po mom mišljenju najbolja liga. Čak iu Italiji sam se jako zabavljao. Teško mi je odabrati...", kazao je on.

"Znam da me Bešiktaš tražio prije dvije godine, ali sada me želio jedino Fenerbahče. Izabrao sam ovaj klub jer nije osvojio prvenstvo 9 godina, za mene je to nezamislivo i to je vodilo moj izbor. Važno je da svojim kvalitetima mogu usrećiti ljude ne samo na terenu, već i van terena, i da ovaj mentalitet i kvalitet prenesem ovdje. Jer ovaj tim svake godine treba da osvaja trofeje. Kada sam razgovarao sa klubom, vidio sam koliko me žele. Predstavili su mi cijeli projekat. Ne mogu dati detalje. Ali Fenerbahče je najveći turski klub. Jednom kada su došli kod vas i ukazali vam poštovanje, meni je to bilo dovoljno. Kada sam razgovarao sa njima, kada sam razgovarao sa predsjednikom, i on je bio veoma oduševljen. On je zaljubljen u klub i želi da ovaj klub postane šampion".

Kako ostati u formi sa 37 godina?

"Način razmišljanja je važan. Naravno da morate naporno raditi. Jer nakon 30-te morate više pažnje posvetiti svom tijelu. Ako se povrijedite, ne možete pokazati svoje kvalitete. Ne možete igrati dugo vremena. Srećom, nisam imao previše povreda. Ali to je dijelom zahvaljujući mom radu. Zato što se trudim da radim posao prevencije povreda svaki dan".

Milano ili Istanbul?

"Živio sam u Milanu dvije godine. Ali čim sam stigao u Istanbul, svidio mi se. Tako da mogu reći oba grada. Već se osjećam kao kod kuće. Ne razlikuje se mnogo od mog života u Milanu ili Rimu. To je dio našeg posla. Morate se brzo naviknuti na to. Lakše je pogotovo kada imate saigrače i zaposlene u objektu. Možda su navijači ovdje malo fanatičniji. Veoma su ljubazni kada žele da se slikaju sa mnom. Nisam još mnogo izlazio. Trenutno idem samo na večeru i ostalo jer nemam vremena osim toga. Treniramo svaki dan, imamo utakmice. Ali za sada ide dobro", zaključio je Džeko.

Povezani članci