Sport

BANJALUČANI ISPISALI POVIJEST: Puna kasa i zlata vrijedni bodovi za BiH

Fudbaleri banjalučkog Borca sinoć su zahvaljujući pogotku Stefana Savića stigli do prve, istorijske pobjede u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja.

 

Banjalučani su pobijedili su na Neo GSP stadionu u Nikoziji ekipu Apoela rezultatom 1:0 u drugom kolu Konferencijske lige i ostvarili su veliki trijumf koji im je širom otvorio vrata nokaut faze trećeg po snazi evropskog klupskog takmičenja.

Pogodak odluke Savić je postigao u 63. minuti.

Dosuđen je slobodan udarac kod lijeve aut-linije, Savić je ubacio, lopta je prošla sve u kaznenom prostoru i završila u mreži kiparske ekipe za veliko slavlje Banjalučana.

Banjalučani su napunili klupsku kasu, ali su s nova tri boda znatno podigli koeficjent BiH koja je skočila za sedam mjesta. Između ostalih BiH je sada preskočila i Srbiju.

Borac je trijumfom na Kipru osvojio 2.000 poena u koeficijent zbiru, a naši klubovi su ove sezone osvojili ukupno 10.000 u dosadašnjem toku takmičenja, jer Borac ima još minimalno četiri evropske utakmice.

Dakle u sezoni 2024/2025, bh. klubovi imaju trenutni koeficijent 2.500, a ako Borac osvoji još minimalno tri od mogućih 12 bodova do kraja ligaške staze, to će biti najbolji rezultat bh. klupskog fudbala od nezavisnosti gledajući koeficijent.

Najveći koeficijent imali smo u sezoni 2020/2021, a on je iznosio 2.625, zahvaljujući dobrim nastupima u kvalifikacijama, ali nismo ipak uspjeli doći do grupne faze.

Gledajući tabelu koeficijenata, Bosna i Hercegovina je nakon pobjede Borca skočila na 32. mjesto i to nam je najbolji plasman u historiji u jednoj sezoni kada su aktivni u Evropi klubovi iz svih evropskih liga.

Trenutno nam je najboji rezultat bilo 33. mjesto, a to smo imali prošle sezone nakon trijumfa Zrinjskog protiv AZ Alkmaara u prvom kolu grupne faze Konferencijske lige.

Bosna i Hercegovina je nakon pobjede Borca u Nikoziji preskočila Azerbejdžan, Ukrajinu, Vels, Kosovo, Finsku, a nakon remija Borca u prošlom kolu protiv Panathinaikosa, preskočili smo Srbiju i Izrael.

Dakle, zahvaljujući četiri boda koja je Borac osvojio u ligaškoj stazi Konferencijske lige, Bosna i Hercegovina je prestigla čak sedam zemalja!

Povezani članci