Pozitiva

POVRATNICI ZA PRIMJER: Svega ima, braća iz dobojskog Dedinja se ne žale

Braća Muhamed i Smail Nurkanović dokaz su da se od svog rada može živjeti u BiH. Više od dvadeset godina povratničkog života oni se bore da osiguraju egzistenciju svojoj porodici. Žive u naselju Svjetliča koje mnogi zbog raskošnih vila nazivaju dobojskim Dedinjem.

Svjetliča je jedna od većih povratničkih zajednica u RS-u. Uvijek je važila za bogat kraj, a poslijeratna obnova i povratak učinili su da se nazove i dobojskim Dedinjem. Vratilo se oko 900 ljudi. Snalaze se, a život im olašava činjenica da žive na prostoru između dva entiteta. Mnogi rade u firmama, a naši sagovornici su odlučili da se bave poljoprivredom.

Bikovi, mlijeko i mliječne prerađevine, od stoke koju uzgajaju, braći Nurkanović osigurali su sigurnu egzistenciju. Trguju u svom Doboju, ali i u Federaciji BiH.

- Imam 25 krava. Prodajem mlijeko, meso i prerađevine od mlijeka. Puno toga se proda ovdje u selu. Ima puno posla, ali živjeti se može ko hože raditi, za Ljudski.ba kaže Muhamed.

I njegov brat je skroman i vrijedan čovjek. Često je na dobojskoj pijaci, ali kaže sve je više mesara iz FBiH zainteresovano za saradnju s njima.

-Vratio sam se 2001. godine. Radimo i živimo. S komšijama se dobro slažemo, a Doboj je primjer da zajednički život nema alternativu, kaže Smail.

Oba brata imaju po troje djece. Školovali su se u Doboju. Nikada nisu razmišljali o nekom poslu pored vlastitog domaćinstva. Mogli bi više i bolje da ima malo više razumjevanja i podrške.

- Pomagalo mi je Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica. Dobio sam traktor i priključke., kaže Muhamed.

Osim poljoprivrede braća se bave i poslovima u šumi.

Cijelu priču pogledajte na linku:

 

Povezani članci