Pozitiva

NADALEKO ČUVEN: Krumpir iz BiH zaštićen oznakom zemljopisnoga podrijetla

Predstavnicima Udruge poljoprivrednika Općine Fojnica u četvrtak je na prigodnoj svečanosti uručeno Rješenje o registraciji "Fojničkog krumpira" oznakom zemljopisnoga podrijetla.

U nazočnosti načelnika Općine Fojnica Sabahudina Klisure, općinskih vijećnika, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona Središnja Bosna te brojnih drugih visokih zvanica, dr.sc. Sanin Tanković, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, uručio je Rješenje o registraciji „Fojničkog krumpira“ predsjednici Udruženja poljoprivrednika Općine Fojnica Lamiji Durić, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Na svečanosti je istaknuto kako je registracija „Fojničkog krumpira“ oznakom zemljopisnoga podrijetla značajan korak koji potvrđuje vrijednost i kvalitetu ovog proizvoda, štiteći njegovu autentičnost i prepoznatljivost na tržištu. Uz očuvanje tradicije i identiteta regije u kojoj se „Fojnički krumpir“ uzgaja, oznaka zemljopisnoga podrijetla koju dodjeljuje Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine otvara nove mogućnosti za razvoj poljoprivrede i lokalne zajednice.

Ugled i prepoznatljivost „Fojničkog krumpira“ datira već duže vrijeme, i to ne samo na području Kantona Središnja Bosna, nego i šire. Prema izvorima iz literature, uzgoj krumpira na području Fojnice datira od početka XVIII. stoljeća. Dugogodišnja tradicija nastavlja se i danas, a njezina specifičnost ogleda se u činjenici da proizvodnja krumpira na području općine Fojnica u posljednjim godinama bilježi ubrzan rast, navode iz Agencije. 

Područje Fojnice nalazi se s jedne strane pod utjecajem Mediterana koji uvjetuje visoke dnevne temperature zraka tijekom vegetacije, a s druge strane, visoke planine Vranica, Zec, Bitovinja, Kreuščićka, Šćit i Pogorelica prouzrokuju izraženo opadanje noćnih temperatura zraka te na taj način usporavaju fiziološke procese u biljkama krumpira, što doprinosi nakupljanju suhe tvari. Laboratorijskim analizama utvrđena je vrijednost suhe tvari „Fojničkog krumpira“ u mjestu Otigošće do 20,02 %.

Proizvodnja „Fojničkog krumpira“ provodi se sukladno smjernicama utemeljenim na znanstvenim i stručnim saznanjima, ali i iskustvenim znanjem nastalim kroz dugu tradiciju proizvodnje u ovom zemljopisnom području. Za proizvodnju se, u pravilu, koristi sadni materijal sorte Agria i druge sortne reprodukcije. Sortiment se zasniva, kako na sortama s dugom tradicijom uzgoja, tako i na novijim sortama, sukladno njihovoj prilagodljivosti na agroekološke uvjete i zahtjeve tržišta.