Osim po divljim konjima i siru, Livno je poznato i po proizvodnji kvalitetnog i prepoznatljivog meda, jer obiluje netaknutom prirodom, čistim zrakom i raznolikošću biljnih vrsta.
Livanjski kraj ima više od 860 biljnih vrsta, od čega je 80% medonosnih, pa med s ovdašnjih pašnjaka slovi za jedan je od najkvalitetnijih u BiH. Stoga i ne čudi da se upravo ovdje uskoro otvara prvi pčelarski park u našoj zemlji. Cijelu priču o pčelarstvu, obitelj Hrga iz Livna, željela je podići na višu razinu, te je napravila pčelarski park s nekoliko tematskih cjelina.
Potaknuti razvoj pčelarstva
Do samoga parka vodi edukativna staza koja će vas provesti kroz povijest pčelarstva, vrstama košnica koje su se koristile nekada i danas, kao i pčelinjim proizvodima i njihovoj dobrobiti za čovjeka i prirodu, te znamenitostima livanjskog kraja. Sve su to osmislila trojica braće, inače treća generacija pčelara obitelji Hrga iz Livna, koji kažu da ovako nešto ne postoji ni u Europi.
Trojica braće Hrga, “glavni krivci” za nastanak prvog pčelarskog parka u Livnu
“Željeli smo nešto drugačije, nešto inovativnije, da ne bude samo pčelarenje med, eventualno propolis, polen da pokažemo i sebi, a i drugima zapravo, da se sa pčelama može raditi i drugačije i da se mogu imati prihodi od pčele koji nisu direktno vezani samo uz proizvode”, kaže Višeslav Hrga iz Čaića kod Livna, jedan od trojice braće koji su “glavni krivci” za nastanak prvog pčelarskog parka u Livnu.
U parku se nalazi i košnica koju je osmislio njihov otac, kaže Višeslav, a na ovaj način su željeli očuvati obiteljsku tradiciju pčelarenja, ali i istaknuti važnost i dobrobit pčela za čovječanstvo.
Nikola je prvi proizvođač pčelinjeg otrova u BiH: Kilogram košta 40.000 KM, otkup ugovoren
“Bez pčele nema oprašivanja, nema hrane i cilj nam je bio primarno proširiti svijest o važnosti pčele i potaknuti ljude da se bave pčelama i pčelarstvom. Da drže pčele i da vide da to nije ništa strašno, da nije ništa teško i da od toga ima puno benefita za sve”, ističe Tomislav Hrga.
Dio turističke ponude
U sklopu parka nalazi se i kušaonica meda i drugih pčelinjih proizvoda i njihovih prerađevina. Tu je i apikomora, za kojom vlada sve veći interes, jer se pomoću nje najbolje konzumiraju pčelinji proizvodi, ističe Tadija, jedan od braće Hrga koji se namjenski i školovao za oblast apiterapije.
Svoja vrata za posjetitelje službeno park otvara tek početkom lipnja
“Unutar košnice napravi se mikro klima koju pčele održavaju i u svim tim isparavanjima imamo sve pčelinje proizvode koji se mogu koristiti, i kroz dišni sustav konzumiramo zapravo sve te pčelinje proizvode odjednom i zato je jako blagotvorna za naš organizam terapijski, ali i preventivno za jačanje imuniteta”, pojašnjava Tadija Hrga.
Sve vezano uz pčelarstvo, trojica braće Hrga, spojili su u jednu cjelovitu i zanimljivu priču koja bi trebala postati dio uspješne turističke ponude livanjskog kraja. Za njom, kažu, već vlada priličan interes, premda svoja vrata za posjetitelje službeno park otvara tek početkom lipnja.