Politika

ŽELJA DA SE RASPARČA BIH: Srbijanski aplauz Dodiku - daje za pravo Komšiću

Obraćanje Milorada Dodika preksinoć u Beogradu, na manifestaciji Dani Srpske u Srbiji, je bilo jako "inspirativno". Iako je poznat po negiranju BiH, prijetnjama da će se država raspasti, o otcjepljenju RS-a, pripajanju RS-a Srbiji i slično, Dodik je ovaj put čini se nadmašio i sam sebe.

Tako je u ekstatičnom zanosu, govoreći o ujedinjavanju Srbije i RS-a spomenuo i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

- Komšić je u govoru na Generalnoj skupštini UN-a rekao kako je Srbija zainteresovana za rasparčavanje BiH. To nije tačno. Nije Srbija zainteresovana za to. Ja sam zainteresovan za rasparčavanje BiH i mi koji živimo tamo, izjavio je Dodik za šta je u Beogradu dobio gromoglasan aplauz.

Dio govora je posvetio historijskoj "nepravdi" koju velike sile navodno čine Srbima, onemogućavajući formiranje srpske nacionalne države na prostoru Balkana.

- Oni kao vrhunaravnu ideju spominju zemlju u kojoj nikome nije dobro, koja nema nijedan stub na kojem bi se moglo zasnovati njeno postojanje. S druge strane svako spominjanje srpske nacionalne države se preoglašava jeresom, dodao je Dodik.

Povezani članci