Politika

ZBOGOM OTROVNOM OTPADU: Vlada u akciji, vrijeme je da nikne život

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministrica prostornog uređenja i zaštite okoline TK Anela Ajšić danas su posjetili lokaciju na kojoj su započeli radovi na otklanjanju opasnog otpada nekadašnje fabrike HAK.

Riječ je o terenu na kojem je godinama nepropisno odlagan opasan otpad hemijske industrije,  na čijem je uklanjanju angažirana grupacija Kemokop. Sredstva u visini od 2 miliona KM za sufinansiranje projekta Otklanjanje opasnog otpada iz bivšeg HAK-a doznačilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kako je danas saopćeno iz Vlade TK..

"Nas raduje prije svega brzina reakcije. U augustu prošle godine su sredstva bila operativna a Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoline TK je provelo sve potrebne procedure i evo danas smo ovdje, u prvoj fazi realizacije. 

Nakon 17 godina iščekivanja u prilici smo da oslobodimo dio zemljišta od tih otpadnih supstanci. Naravno, bit će potrebno još sredstava", kazao je ovom prilikom premijer Halilagić pojašnjavajući da će se radovi na uklanjanju otpada  sa ove lokacije odvijati u dvije faze.

Prema riječima ministrice Ajšić prvu fazu radova čini otkrivanje sastava materijala koji se nalazi na terenu.

 "Znamo da su to ostaci koji su nastali poslije rada fabrike HAK, međutim nikada nismo imali definiranu tačnu količinu zemlje koja je kontaminirana tim supstancama niti jasnu površinu. Rade se vodonepropusne kade koje će služiti za prihvat kontaminiranog materijala iz tla a nakon toga ide faza laboratorijskog ispitivanja uzoraka koji će nam dati jasnu metodu daljeg načina tretiranja", naglasila je ministrica Ajšić.

Po riječima Nenada Lovrića, predstavnika izvođača radova Komokop d.o.o,  radovi na iskopavanju trajat će mjesec dana

"Što se tiče kruksa i kontaminirane zemlje, kompletna količina otpada će se izvaditi i nju ćemo premjestiti u 3 vodonepropusne kade. Najveća kada, površine 2.000 kvadrata, dubine jednog metra, predviđena je za kruks. Dok su preostale dvije manje kade namjenjene za zemlju kontaminiranu kruksom", naveo je Lovrić.

Kruks je, inače, veoma toksični otpad koji sadrži spojeve hlora, a nastajao je u procesu proizvodnje fabrike TDI gdje se koristio za proizvodnju poliuretana u ugašenoj fabrucu HAK2.

Ono što je svima bilo poznato, ova otrovna materija odlagana je u bačve koje su zakopavane u zemlju, iako se znalo da se radi o nepropisnom deponiranju ovakvih hemijskih spojeva.

Prema preliminarnim rezultatima izvođača radova, očekuje se da će biti uklonjeno oko 2,5 hiljade tona kruksa i oko 2.000 tona kontaminirane zemlje.

Inače, 17 godina se čekalo da se ova, izuzetno atraktivna lokacija u  Tuzli očisti od opasnog otpada, zašto su inicijativu u Parlamentu FBiH podnijeli zastupnici iz Tuzle Fahrudin Skopljak, Salko Zildžić i Admir Husić (SDA).

Kako je danas kazao premijer Vlade TK Irfan Halilagić, nakon što se ova lokacija očisti, skupa sa Gradom Tuzlom, moći će se difinirati njena budućnost u smislu eventualnog otvaranja industrijske i privredne zone u Tuzli.

Povezani članci