Politika

ZAVRTANJE PLINA SARAJEVU: Mioković vjeruje Nikšiću, neće zakon iz SDA

Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 da dok je on na ovoj poziciji neće "udovoljiti zahtjevu" SDA da se na dnevni red ovog doma entitetskog parlamenta stavi prijedlog ove stranke u vezi sa zakonom o južnoj interkonekciji jer je, kako je istakao, član 'Trojke' i vjeruje da će Vlada u dogledno vrijeme to uraditi.

"Vlada Federacije je Ustavom ovlaštena da dostavlja zakone. Dobio sam uvjerenje od premijera Nikšića da će biti taj zakon. Moje strpljenje neće biti beskrajno jer smatram južnu interkonekciju jednim od ključnih pitanja", dodao je.

Mioković se također osvrnuo na nedavno zavrtanje plina Sarajevu jasno poručivši da će kao čovjek koji je tokom opsade Sarajeva “trpio teror zatvorenog gasa” sa svoje strane uraditi sve što može da do takvih ucjena više nikada ne dolazi.

Gdje je problem, zašto zakona o južnoj interkonekciji nema u parlamentarnoj proceduri?

Bojim se da adresa nije dobra za takvo pitanje. Zašto? Zbog toga što je slanje zakona u parlamentarnu proceduru u nadležnosti Vlsde Federacije Bosne i Hercegovine. Zastupnici su u nekoliko navrata zamjerili premijeru Nikšiću što nije na našem zastupničkom satu. Istine radi SDA je u tri navrata tražila da se u dnevni red Predstavničkog doma stavi taj zakon koji su pripremili. Od kada sam 28. maja preuzeo predsjedavanje rekao sam da neću udovoljiti njihovom zahtjevu jer sam član ‘Trojke’ i vjerujem da će Vlada u dogledno vrijeme staviti (na dnevni red) taj zakon.

Je li problem samo što predlaže SDA?

Vlada Federacije je Ustavom ovlaštena da dostavlja zakone. Dobio sam uvjerenje od premijera Nikšića da će biti taj zakon. Moje strpljenje neće biti beskrajno jer smatram južnu interkonekciju jednim od ključnih pitanja.

 

Iz američke ambasade pozivaju Vladu i Parlament Federacije BiH da podrže i usvoje verziju Zakona o Južnoj interkonekciji koju je usvojio Predstavnički dom FBiH u decembru 2021. godine. Šta je sada sporno kod tog zakonskog rješenja?

Drago mi je što moja politička opcija, Naša stranka, dijeli mišljenje američke ambasade. Da se pita Naša stranka taj zakon bi davno bio u parlamentarnoj proceduri. Očekivao sam da će nakon oštrog pisma ambasade SDA-a ovo biti promptno rješeno, ali nije.

Neki situaciju sa zavrtanjem gasa vide kao ostvarenje prijetnje predsjednika Narodne skupštine Rs Nenada Stevandića koji je rekao da neće dozvoliti transport plina iz Srbije u BiH?

Nenad Stevandić je mnogo stvari rekao i ne sjećam se ni jedne da je izašla onako kako je najavljivao.

Ali, ovo se desilo?

Isti dan kad je izrečena ova po meni prijetnja, podsjetit ću vas da su dva entitetska ministra izdali zajedničko saopštenje da neće doći do obustave gasa. Spadam u ljude koji su sa svojom porodicom tri i po godine trpjeli teror zatvorenog gasa. U političkom kapacitetu koji imam ja ću sa svoje strane uraditi sve što mogu da do takvih ucjena više nikada ne dolazi.

Neki ovo vide i kao ucjenu SNSD-a, te argument više za ostvarenje želja HDZ-a BiH, pa najavljuju i nove ustupke “Trojke” Draganu Čoviću po pitanuju južne interkonekcije. Hoće li ih biti?

Ja to tako ne vidim. Na gubitku će biti onaj ko ovu čisto privrednu stvar politizuje.

Povezani članci