Politika

ZAKLJUČAVANJE CIJENA U F BIH: Ministar zadovoljan, širi se lista

Projekt "zaključavanja cijena", kao svojevrsna podrška građanima i odgovor na stravičan udar na kućne budžete u F BIH počeo je 15. decembra prošle godine. Cijene su "zaključane" za 40 prehrambenih i higijenskih proizvoda, a protokol o saradnji potpisala su 32 trgovačka subjekta, koji imaju više od 1.500 trgovačkih radnji širom Federacije Bosne i Hercegovine, ističe federalni ministar trgovine Amir Hasičević.

 

- Nakon dva mjeseca od početka primjene, ocijenjeno je da je akcija dala vrlo dobre rezultate, stoga će biti produžena na još tri mjeseca. Ocijenili smo ovu akciju uspješnom s obzirom na to da smo uspjeli da animiramo domaće proizvođače, prije svega prehrambene industrije koji su dali svoj pozitivan stav na ovu akciju.Imali smo predstavnike velikih trgovačkih lanaca koji posluju i van teritorije BiH. Jedan od zaključaka jeste da je ovakva vrsta akcije usmjerena na kontrolu cijena jedna od najboljih u regionu, istakao je Hasičević.

Akcija je trebala trajati do 15. marta. Međutim, ona ide dalje još tri mjeseca, što znači da će do 15. juna cijene biti zaključane.

 Dodatno će se proširiti i broj artikala", kaže ministar i otkriva na koje bi se dodatne artikle to moglo odnositi.

- Razgovarano je sa predstavnicima velikih trgovačkih lanaca da u drugom krugu akcije, od 15. marta do 15. juna, na spisak sada već više od 50 proizvoda za koje će cijene biti zaključane, budu uvršteni proizvodi koje koriste oboljeli od celijakije i dijabetesa.Time se pokušava izaći ususret i ovim kategorijama osoba koji imaju poseban režim ishrane, kaže Hasičević.

 Osvrnuo se i na rezultate dosadašnje akcije.

- Osim što je zaustavljen trend rasta cijena osnovnih životnih namirnica, cijene su snižene i ostvarene su i uštede potrošačima od 15 do 20 posto za ovih četrdesetak proizvoda. Trgovci su se odrekli dijela marži kako bi pokazali društvenu odgovornost, a potrošači su to prepoznali, te je porasla prodaja proizvoda za koje su cijene zaključane, kaže ministar..

Ministar se osvrnuo i na činjenicu da su mnogi prehrambeni proizvodi jeftiniji u EU nego u BiH.

- Podsjećamo, na snazi je tržišna ekonomija i slobodno formiranje cijena. Nemamo mogućnost da namećemo trgovcima cijene. Mi smo izabrali najbolji model, a to je partnerski odnos sa trgovcima koji su se rado odazvali da dobrovoljno snize i zaključaju cijene i tako pokažu da su društveno odgovorne kompanije. S druge strane, brojne prehrambene proizvode uvozimo, a za proizvode koji se uvoze cijenu određuje i nabavna cijena i troškovi uvoza".

Povezani članci