Politika

ZA NAROD ŠIPAK: SNSD nije za ukidanje akciza na gorivo, političari sebi dižu plaće

Javni prevoz u Banja Luci će stati, ali SNSD nije briga za to. Njihovi odbornici nisu se pojavili na sastanku s prevoznicima, neće da usvoje novi cjenovnik, a u državnom parlamentu sve rade da se ne ukinu akcize. Veće cijene goriva donijele su bolje punjenje budžeta. Vlast je sebi povećala plaće, za narod ih nije briga. Njemu će i dalje prodavati priču o otcjepljenju RS-a od BiH.

Rast će plaće i na državnom nivou gdje je u Predstavničkom domu usvojen budžet institucija BiH za 2022.

„Ljudima koji imaju najveće plaće, povećat će se najviše. Poslanicima i ministrima plaća će rasti za dodatnih 500 KM, koliko iznosi maltene cijela plaća vojnika. Plaće vojnika i policajaca bit će uvećane za oko 80 KM. Brojke i procenti su jasni“, kazao je Damir Arnaut, poslanik Naše stranke.

Poslanik Nermin Nikšić (SDP BiH) je rekao da su poslanici dovedeni pred svršen čin i da je izbor poslanika da ostanemo bez budžeta ili da svjesni mana, da se ne igra predlaganjem amandmana i da se usvoji.

Saša Magazinović je kazao da nije logično da 110 dana treba Domu naroda PS BiH da se izjasni o zakonu o akcizama. Predstavnički dom je ukidanje akciza prihvatio 9. marta. 

U odgovoru na navode Snježane Novaković Bursać koja je rekla da će SNSD podržati kad se uvjeri da će gorivo biti jefitinije, Magazinović je pitao ko će to potvrditi i od koga očekuju takvu analizu..

"Živite li vi u istom svijetu sa svojim glasačima. U ovoj priči nema entiteta, nema Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih, možete pomoći građanima ali vi 110 dana razmišljate da li ste sigurni da će gorivo pojeftiniti za 30 ili 40 feninga ako se ukinu akcize", kazao je Magazinović. 

Borenović je kazao da će i pored smanjenja cijene nafte ostati budžeti stabilni. 

Entitetske vlade s druge strane odugovlače smanjenje doprinosa na plaće kako bi iste rasle u realnom sektoru. Njima nije kriza, već čini se nova šansa da se obogate preko leđa građana.

Povezani članci