Politika

VUKADIN OPET NADMUDRIO ČOVIĆA: Vlada u Livnu bez HDZ-a, ispao i SDP

Na II. izvanrednoj sjednici Skupštine Livanjskog kantona u Tomislavgradu, održanoj jučer, posljednja je županija u Federaciji koja je konačno formirala vladu i to nakon skoro godinu i pol nakon posljednjih izbora iz listopada 2022. godine.

Novu vlast čine koalicije čak šest stranaka te dvoje bivših HDZ-ovaca. Točnije, Marija Bagarić bivša HDZ-ovka koja je sada neovisna zastupnica, dok za Stipu Galića na službenoj web stranici Skupštine HBŽ-a još stoji da je HDZ-ov zastupnik. Potpuno je jasno da bez ovo dvoje HDZ-ovih zastupnika ova vlada ne bi bila izglasana.

Pitanje je kakav će njegov status u HDZ-u biti nakon ovakvog glasanja. No, postoji još pitanja – je li posrijedi “soliranje” ili je posrijedi stranački dogovor između HDZ-a i HNP-a ili HDZ 1990.

Naime, kako se može čuti iz izvora u ovom kantonu, nije isključen dogovor oko unosnog biznisa s koncesijama nad prirodnim resursima, izgradnju vjetro i solarnih elektrana, crpljenje podzemnih voda, korištenja lovišta itd, a čiji su korisnici najvećim dijelom kineska poduzeća.

U Skupštini Livanjskog kantona za imenovanje vlade prema Ustavu te županije, potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu, odnosno 17 od 25 ruku skupštinskih zastupnika.

U Skupštini nova vlada, od ukupno 25 zastupnika dobila je podršku njih 17 – iz Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) – pet zastupnika, HDZ-a 1990 – četiri zastupnika, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNS) i Stranke demokratske akcije (SDA) sa po dva zastupnika, te po jednog zastupnika iz Srpske sloge i Srpskog jedinstva, kao bivše HDZ-ovka Marije Bagarić, sada neovisna zastupnice, te HDZ-ovog zastupnika Stipe Galića.

Zanimljivo je da je HDZ u ovom kantonu, od pet skupštinskih mandata osvojenih na izborima (koliko ima i HNP), nakon izlaska iz HDZ-a zastupnice Bagarić “spao” na četiri, odnosno, nakon što je novu vladu podržao i Galić, kolega iz bivše stranke – točnije tri.

Da HDZ trpi ozbiljan poraz u ovoj županiji pokazuje i činjenica da je ova stranka nekada u Skupštini suvereno imala i 9 zastupnika, onoliko koliko sada zajedno imaju HNP i HDZ 1990.

Podsjećamo i da je sam Ivan Vukadin bivši dugogodišnji član HDZ-a koji je tu stranku napustio prije četiri godine nakon što je ogranak HDZ-a u Tomislavu imao izborne bolje rezultate nego u Livnu. Unatoč tome, Borjana Krišto je inzistitrala na kandidatu za predsjednika vlade iz Livna. Čović je podržao Krišto, a Tome se Vukadin suprotstavio te uskoro osnovao HNP.

Povezani članci