Politika

VOJNI STRUČNJAK UPOZORAVA: Dodikove prijetnje secesijom nisu slučajne

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republike Srpska ponovno je zaprijetio odcjepljenjem Republike Srpske. No, Gordan Akrap, stručnjak za geostrategiju, kazao je za HTV, kako se na to treba gledati u kontekstu činjenice da je Srbija praktički prešutno priznala Republiku Kosovo dozvoljavajući vozilima s njezinim tablicama da ulaze na teritorij Srbije. Dodaje da se u BiH polako vraća stabilnost i politička održivost.

Gordan Akrap, kazao je da je ne postoje pravni uvjeti niti preduvjeti da se Republika Srpska odcijepi od BiH, jer takvo što nije moguće, a i zato što niti ekonomski niti na bilo koji drugi način nije u stanju održati ni sebe samu bez međunarodne pomoći. 

- To treba gledati u kontekstu brojnih previranja u Srbiji, koja je jučer praktički prešutno priznala Republiku Kosovo dozvoljavajući vozilima s njezinim tablicama da ulaze na teritorij Srbije. Na takav način pokušavaju prebaciti pažnju javnosti s te činjenice, rekao je. 

Dodik navodi i kako očekuje bijes Amerikanaca, pod čijim je sankcijama već duže vrijeme, ali i zaštitu svojih prijatelja koji neće dozvoliti vojnu intervenciju, no Akrap ističe kako je teško govoriti o bijesu Amerikanaca. 

- EU i NATO imaju na teritoriju BiH više od 1000 vojnika, koji imaju zadaću očuvanja teritorijalne cjelovitosti i integriteta , mira, sigurnosti i stabilnosti i sigurnosti građana cijele BiH. Ta vojna misija EUFOR-a ima svoju izvršnu i neizvršnu komponentu, oni mogu djelovati u slučaju potrebe. Zna se jasan zapovjedni lanac kojim se upravlja tim postrojbama, a Amerikanci nisu uključeni u njega. Odluku o postupanju i djelovanju donose Vijeće za implementaciju i Europski visoki povjerenik za sigurnost i vanjsku politiku, a zapovjednici vojnih postrojbi donose odluku o realizaciji političkih naloga, objašnjava Akrap. 

Ustvrdio je da se odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta, kao i pokušajima povratka na izvorne postavke Daytonskih mirovnih sporazuma i Washingtonskih sporazuma, polako vraća stabilnost i politička održivost BiH. 

- Zahvaljujući intervenciji visokog predstavnika u izbornoj noći, brzo nakon izbora uspostavljena je vlada BiH te, nakon brojnih godina izazova, i vlada Federacije BiH. To pokazuje da BiH ide u pravom smjeru zahvaljujući i konstruktivnim djelovanjima predstavnika hrvatskog naroda u BiH, onih predstavnika bošnjačkog naroda koji su shvatili da je njihova budućnost u euroatlantskim integracijama , kao i dobrog dijela Srba koji se nalaze i djeluju na institucijama BiH. 

Na pitanje znači li to i bolji status za Hrvate, odgovara da se nada da se ide u tom smjeru.

- Hrvati mogu i dalje trebaju biti konstitutivni narod BiH te trebaju učiniti sve da BiH kao jedinstvena integrirana država krene putem prema euroatlantskim integracijama, zaključio je. 

Povezani članci