Politika

PRINCIP JE ISTI SVE SU OSTALO NIJANSE: Ko su Srbi koji su prekinuli sjednicu zbog džume, a ko Bošnjaci i Hrvati po potrebi

Imenovanje nove Vlade RS u javnost je vratilo stare teme. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik se pohvalio vođenjem računa o zadovoljavanju nacionalne kvote, a imenovanje ministara otvorilo je dilemu ko je pravi, a ko lažni Bošnjak, ili Hrvat. Za sada pažnju je privukao ministar Bojan Vipotnik koji se izjašnjava kao Hrvat.

Piše: ERNAD METAJ                 (Ljudski.ba)

Da se u politici "vjera mijenja za večeru" odavno je poznato. Pažnja javnosti sada je usmjerena na rođenog Banjalučanina Vipotnika jer je rijedak Hrvat koji slavi srpsku slavu i to Svetog Luke. Tako barem pokazuju rješenja za slobodne dane koja je dobijao dok je radio u kabinetu ministarke prosvjete i kulture Natalije Trivić.

Rješenjem ministarke dobijao je dva slobodna dana za vjerski praznik Svetog Luku, 31.10. i 1.11. Od decembra se kako pišu mediji, ili pokatoličio, ili postao pravoslavni Hrvat.Vipotnik je član Ujedinjene Srpske.

Njegovu legitimnost, kao ni jednog Hrvata koje je u Vladu RS do sada postavljao Milorad Dodik neće osporavati branitelj hrvatskih interesa predsjednik HDZ-a Dragan Čović. To što ih je u RS tek malo više nego što ima funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti "legitimnog" ne brine mnogo.Pokazao je to i u vrijeme kada je potpredsjednik RS-a bio Emil Vlajki jedan od rijetkih Hrvata koji je bio protagonista Miloševićeve politike.Nije tajna da se nekada i sam Čović potpisivao Ćirilicom.

Nije mu smetalo ni kada je kadar njegove stranke zaspao kao Hrvat, a probudio se kao Srbin. Naime, Goran Opsenica je za potrebe obavljanja ministarskog posla u Vladi HNK bio Hrvat. Promjena pozicije donijela je i promjenu vjeroispovijesti. U Domu naroda FBiH je bio Srbin. Slično njemu vjeru je po potrebi mijenjala i SNSD-ova Nina Bukejlović. Ova Srpkinja shvatila je da je politički isplativije izjasniti se kao Bošnjakinja. Zbog toga je kažnjena od strane CIK-a, ali se opet vratila na političku scenu i sada je zahvaljujući novoj vjeri u Vijeće naroda RS-a mogla postaviti rođenu majku.

Kao Bošnjakinja profitirala je i Srebrenka Golić koja je ministarsku fotelju sada zamjenila pozicijom predsjedavajuće Vijeća naroda RS-a. Zahvaljujući njoj tu poziciju su konačno dobili Bošnjaci. Istina protiv je samo bio Adil Osmanović iz SDA.

U Vladi RS-a je četiri Bošnjaka, peti je na zahtjev Dodika smijenjen samo nakon dva dana. Riječ je o kadru Socijalističke partije Dadu Doganu. Ko će biti novi ministar iz reda Bošnjaka odlučit će Srbi. Osim Sevlida Hurtića koji je imenovan kao kandidat Pokreta za državu ostali Bošnjaci se tako izjašnjavaju vjerovatno samo zbog ministarske funkcije. 


Iako sve navedeno sada služi da se pojača priča o ugroženosti Bošnjaka u RS-u ne treba zaboraviti da je promjena vjere za političke potrebe izum upravo Bošnjaka u FBiH. Bilo ih je koji su se odjednom osjetili kao Hrvati, ali i Srbi. S najdužim stažom Hrvata islamske vjeroispovijesti u Domu naroda FBiH do ovog mandata je bio Edim Fejzić iz Goražda koji se svojevremeno naljutio na kolegu u Skupštini BPK Goražde jer mu je čestitao Božić. Fejzić je otišao u političku penziju, a u Domu naroda zamjenila ga je kćerka Berina.

Njih dvoje nisu jedini Bošnjaci koji su se izjašnjavali kao Hrvati: Ipak u javnosti najviše podsmjeha su izazvali Bošnjaci koji su se probudili kao Srbi.  Haris Pleho, Rasim Smajić i Nermin Bjelak, u skupštinskim klupama su bili Srbi. Ostat će upamćeni kao prvi Srbi koji su prekinuli sjednicu Skupštine da bi otišli na džumu. 

Posebna priča je sa predstavnicima Ostalih koju zloupotrebljavaju sva tri konstitutivna naroda. Predstavnicima međunarodne zajednice ovo je bar do sada bilo zabavno, baš kao i građanima koji su mnoge od onih što mijenjaju vjeru za večeru nagrađivali svojim glasovima. Na žalost etničke podjele su i dalje kamen spoticanja za brži razvoj BiH a tako će biti još neko vrijeme jer su političari shvatili da se od toga profitira.