Politika

VAŽNO JE BITI PRVI U BOŠNJAKA: Sve je isto samo njega nema, SDP-u se podvala sprema

Neko se upitao da li je moguće da Elmedin Konaković pokaže dva različita lica tokom posjete Hrvatskoj. Moguće je. U BiH ne vrijediš kao političar ako nemaš najmanje dva lica. A Konaković za to ima i opravdanje, čovjek je predsjednik stranke i državni ministar. Ista priča na obje funkcije teško pije vode. Konaković je uz sve to bivši visokorangirani SDA-ovac, a takvih u Osmorci ima još dosta i čini se ne treba im stara stranka da bi unijeli nemir u Osmorku, Sedmorku, ili šta već.



Piše: ASIM BALIČEVIĆ

Nije se Konaković proslavio u Hrvatskoj. I ne, nisu krivi novinari jer su izvukli samo ono što je govorio oko Izbornog zakona BiH. Njegovu posjetu su svjesno obojili i domaćini jer oni se nikada u rukavicama nisu miješali u unutrašnje stvari BiH. Navika ostala iz rata. Konaković pred hrvatskim kamerama otvara bosanska vrata hrvatskoj politici da kreira Izborni zakon. Konaković iz Oslobođenja zatvara bosanska vrata ne samo hrvatskim vlastima. Njegova poruka Beogradu, Istanbulu i Moskvi je da će se unutrašnja pitanja BiH rješavati u okvirima države i njenih institucija.

Koji Konaković je iskren. Onaj pred Plenkovićem i Milanovićem prema kojima ima dug, ili onaj iz Oslobođenja s kojim je na toplo - hladno ovisno da li mu duguju uslugu.

Nakon jučerašnje posjete i brojnih reakcija u BiH otvara se pitanje da li su lideri Trojke pogriješili tvrdeći da je recept u kojem će predsjednici stranaka preuzeti odgovornost u izvršnoj vlasti dobar. Recimo, Dodiku je tu sada mnogo lakše. Može mu se i navikao je po...šati ministra zahvalnog jer mu je dao funkciju. Piš...ti po sebi je malo teže, čak i fizički.

Kad smo kod Dodika, čini se sve opet ide po starom, kao nekada sa SDA. On će malo negirati genocid, Bošnjaci će mu žestoko uzvratiti dok on s Čovićem usaglasi pravce djelovanja Vijeća ministara BiH. Svađat će se Dodik i sa Denisom Bećirovićem koji mora naučiti da otvorena pisma više ne piju vode i da postoje zakonske procedure da se Dodiku stane na žulj.

U Osmorki će se udarati između sebe. Tući će se bivši SDA-ovci, a obrazi će briditi SDP-u. Njima je zajedničko da ne vole Bakira Izetbegovića, ali nikako, čini se, ne mogu potisnuti ni međusobnu netrpeljivost iz SDA jer su svi imali, a i dalje gaje istu ambiciju, zamijeniti Bakira. Važno je ko će biti prvi u Bošnjaka. 

Konaković je najkorpulentniji, najglasniji je, a čini se i najhrabriji. Hrabrost mu je barem kod Dodika i Čovića donijela mjesto Izetbegovića. U Osmorci je malo teže, jer osim snage i želje važna je i taktika, a protivnici igru poznaju jednako dobro, a nije se ni Izetbegović još predao. U borbi za prvog u Bošnjaka (SDP-u to ne priliči) sve je otvoreno, čak i obnova starih ljubavi. Važno je odvagati da li je bolje biti drugi do ranjenog Bakira, ili do goropadnog Konakovića, a znaš da Zvizdić uvijek vreba svoju šansu iz prikrajka.

Tako je preksinoć ljutito odgovorio NES-u i SzBiH nakon njihove poruke da neće podržati Vladu FBiH koju ne predlože predsjednik i potpredsjednik FBiH. Ljuti Zvizdića što su NES i SzBiH dobili državnog delegata rukama SDA. Stari SDA-ovci se udaraju saopštenjima, pa tako Konaković šalje poruku predsjedniku NES-a Nerminu Ogreševiću da bi mu bilo bolje uhvatiti se posla sa državnim ministrima nego ih kritikovati jer misli da šute o progonu imama u Kozarcu.

Htjeli, ili ne, teško je u javnosti održati priču o programskim načelima kada se svi bore da ugrabe komadić vlasti, a sujete su velike. Jedino što im ipak ide na ruku je neopisiva mazohistička potreba vrha SDA da diskredituje samu sebe svodeći se na nekoliko opskurnih likova u javnosti koji jednostavno ne ulijevaju povjerenje da bi oni htjeli i znali bolje i drugačije. Umorni smo od raznoraznih generala i pristajanja da se interes Bošnjaka dobrim dijelom svodi na pitanje budućnosti mezarja u Potočarima.

Sadašnji i bivši SDA-ovci u najvećoj mjeri su nam zakuhali kašu koju svakodnevno kušamo, ali ne može im se reći da nemaju barem jednu konstantu. I jedni i drugi vole iste partnere, pa se Dodik i Čović ne moraju brinuti, samo što sada imaju mogućnost izbora. Ako bivši SDA-ovci ne umire sujete mogli bi slobodno zapjevati, sve je isto, samo njega nema....

Povezani članci