Politika

UZBUNA U RS-u: Napadi na Heleza zbog američkih helikoptera

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez rekao je da je pronađeno rješenje nakon što Savjet ministara nije odobrilo novac za nabavku helikoptera i da će punu cijenu helikoptera platiti SAD, a da če sve finansirati SAD. Takav stav se ne sviđa vladajućoj politici u RS-u..

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da u skladu sa zakonom nije moguće da Oružane snage BiH nabave borbene helikoptere, bilo da se radi o sufinansiranju ili o donaciji, jer nisu predviđeni Planom modernizacije.

On je pojasnio da je planom modernizacije Oružanih snaga planirana nabavka lakih višenamjenskih i srednjih transportnih helikoptera, a to su neborbeni helikopteri koji služe za transport, izviđanje i medicinsku evakuaciju.

Na tvrdnje ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza da će Oružane snage BiH dobiti puno bolje helikoptere od planiranih i da će sve platiti SAD, Goganović je istakao da Planom modernizacije nije planirana nabavka borbenih helikoptera.

- Hipotetički, ukoliko bi se nabavili borbeni helikopteri to bi bilo kršenje plana modernizacije koja je dio Pregleda odbrane usvojenog od strane Predsjedništva BiH, kao vrhovne komande - upozorio je zamjenik ministra odbrane.

Istakao je da ne vjeruje da bi se iko usudio upustiti u taj proces koji bi imao opasne posljedice, jer bi to bilo direktno kršenje Zakona o odbrani i Ustava BiH.

- Na računu Ministarstva odbrane ne postoje obezbijeđena sredstva za nabavku helikoptera. Ako je i istina da su SAD pristale da plate puni iznos, naglašavam da mi o tome nismo zvanično obaviješteni, ali opet ostaje otvoreno pitanje plaćanja PDV-a i špedicije što SAD sigurno ne bi pristale da finansiraju - naglasio je Goganović.

On je napomenuo da ima informacije da su to neborbeni helikopteri, koje su SAD poklonile drugim državama, budući da Ministarstvo odbrane nije obezbijedilo sufinansiranje u predviđenom roku.

U međuvremenu Zukan Helez je istakao da razumije zašto se opiru iz SNSD-a, ali mu nije jasno zašto nabavka helikoptera smeta i pojedinim bošnjačkim političarima.

Povezani članci