Politika

ZVAO BI NOVINARIMA POLICIJU: Načelnik bi "pečatao" sudbine, ali da se ne piše

Prava drama jučer se odvijala u MZ Ustikolina koja na najbolji način oslikava kako funkcioniše društvo i politika u BiH. Želja pojedinaca da se dodvore predstavnicima vlasti do apsurda je dovela čak i funkcionisanje mjesne zajednice gdje komšije umjesto brige za dobrobit zajednice pokazuju zavidnu spremnost za međusobni obračun.

Neuspješan sastanak Savjeta MZ Ustikolina za trenutak je u salu Doma kulture doveo i policijsku patrolu. Zadržali su se kratko jer su smatrali da nisu nadležni da oni preuzmu pečat mjesne zajednice i vrate ga u općinu. 

Za Avdu Uglješu koji sebe smatra još uvijek zakonskim i validnim predsjednikom to je bilo jedino logično rješenje.

- Pod pritiskom načelnika općine Muje Sofradžije tri puta sam išao u policijsku stanicu jer se na mene vršio pritisak da predam pečat. Policajcima je bilo neugodno jer su i tada tvrdili da nemaju na osnovu čega praviti prijavu protiv mene. Da bi izbjegao dalje neugosnosti na kraju sam pod prisilom i pred četiri svjedoka pečat predao u općini, za Ljudski.ba je rakao Uglješa.

Njemu je većina u Savjetu MZ izglasala nepovjerenje, ali prema njegovom mišljenju postupak smjene je trebalo potvrditi na općinskom vijeću što se nije desilo. Cjelokupna situacija u neugodnu situaciju je dovela i njegovu zamjenicu Milenu Davidović koja je jučer prije početka sastanka na kojem se želio izabrati novi predsjednik MZ vratila pečat i podnijela ostavku sa još dva člana. Zbog toga nije bilo kvoruma za održavanje sjednice, a stvorila se dilema ko može preuzeti pečat.

Iako su se mogli čuti suprotstavljeni stavovi iz diskusija većine moglo se zaključiti da dio krivice za stanje u MZ Ustikolina ide na teret načelnika. Iako je bio redovan gost sjednica Savjeta MZ jučer se nije pojavio jer mu je očigledno smetalo prisustvo novinara što je jasno istakao tokom telefonskog razgovora u kojem smo mu naveli da bi željeli čuti njegov stav o ovom, ali i pitanju istražnih radnji za gradnju hidrocentrale i gradnji bazena pored Doma kulture.

- Ja ne želim s vama razgovarati na te teme. Ne znam ko vas je angažovao, ali sam jutros dobio informaciju da ste nepozzvani doošli na sastanak Savjeta MZ i snimali. Da sam ja bio tamo pozvao bi vam policiju, a možda vam sllijedi i tužba, rekao je Mujo Sofradžija, načelnik općine Ustikolina.

Očigledno, načelnik voli pozivati policiju svima koji nisu spremni samo hvaliti njegov rad. Ipak, ostavio je mogućnost da nekada s autorom ovog teksta "popije kafu".

Ko je načelniku prenio informacije nije otkrio, ali najuporniji da se stvari raščiste u MZ Ustikolina bili su Kenan Muhović i Sabahudin Bicević koji je na svoju odgovornost sačinio zapisnik o neuspjelom sastanku i preuzeo pečat kako bi ga odnio u općinu.Njih dvojica su novinaru koji je "smetao" objasnili da smatraju kako Uglješa nije adekvatno radio svoj posao. najviše mu zamjeraju da nije pravio pismene odluke sa sastanaka koje bi dostavljao u općinu.

- Ja imam sve odluke koje smo donijeli. Ovo je pokušaj da se brani nerad načelnika i njegov loš odnos oprema najvećoj mjesnoj zajednici, gdje se danas vidjelo i veliko nezadovoljstvo zbog načina na koji se bira lokacija za izgradnju bazena, rekao je za Ljudski.ba Uglješa.

Da stanje u MZ Ustikolina nije dobro pokazuje i činjenica da je Uglješin prethodnik podnio ostavku. Savjet MZ ostao je na šest članova od kojih neki odavno ne dolaze redovno na sastanke pa je jasno da će biti potrebno birati novo rukovodstvo. Prema našim informacijama načelnik pokušava na sličan način disciplinovati i druge predsjednike mjesnih zajednica. Mnogi od njih kao i Uglješa bili su njegovi bliski saradnici, ali su se razočarali. Kažu za dvije godine mandata se značajno promijenio. 

Oni koji ga sada podržavaju u političkom djelovanju brane ga tvrdeći da mnogo energije ulaže da sa viših nivoa nadoknadi nedostatak novca s kojim se općina susreće od osnivanja. Već naredne godine nekad uspješni farmer imat će priliku da provjeri je li bio jednako uspješan u politici. Do tada će biti i jasno ima li sa promjenama u ponašanju  načelnika veze i gradnja hidrocentrale na Drini protiv koje je većina građana.

 

 

 

Povezani članci