Politika

UGASILI NADU NOVALIĆU: Komšić i Bećirović neće kontra Suda BiH

Prema svemu sudeći, Fadil Novalić ima razlog manje da se nada u pomilovanje od strane Predsjedništva BiH.  iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšiće potvrđeno da on neće glasati za pomilovanje Novalića, a odbijenica je najavljena i od strane člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Novalić je putem advokata podnio zahtjev Ministarstvu pravde BiH za pomilovanje. Sud BiH već je dao negativno mišljenje, a Komisija za pomilovanje Ministarstva pravde trebala bi se također odrediti te sve uputiti Predsjedništvu BiH na odlučivanje.

Iako je Komšić u ranijim medijskim istupima smatrao da je Novalić nepravedno osuđen, ne želi degradirati presude Suda BiH.

Bećirović je kazao da u Predsjedništvo BiH još ništa nije došlo, te da bi zvaničnici trebali donositi odluke nakon što pročitao materijal.

"Međutim, da ne ostane nikakva nedoumica - vjerovatno u ovoj zemlji ne postoji čovjek koji tako snažno zastupa poštivanja principa ustavnosti i zakonitosti kao što to ja radim. Na svakom mjestu, kako u zemlji tako i u inostranstvu, moramo poštovati Bosnu i Hercegovinu, pravosuđe Bosne i Hercegovine. Ako takav prijedlog dođe u Predsjedništvo ja nemam nikakvu dilemu kako ću glasati. Moramo uvažavati, dakle, Bosnu i Hercegovinu, njen pravosudni sistem, a nikako biti pod utjecajem bilo kojih političkih partija", rekao je Bećirović.

Ovim su nade Novalića skoro potoipljene iako je predsjednik RS-a Milorad Dodik javno izjavio da Novačića smatra nevinim, pa se stekao dojam bi za pomilovanje Fadila Novalića mogla glasati Željka Cvijanović. Njen glas s obzirom na stavove Komšića i Bećirovića neće mu značiti ništa.

Povezani članci