Politika

TROJKA NIJE ZAUSTAVILA DODIKA: NSRS danas o entitetskom Izbornom zakonu

U Banjaluci će danas biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem predloženom dnevnom redu će se naći prijedlog izbornog zakona RS. Iako je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sinoć okupio koalicijske partnere iz F BiH sa kojima se složio oko potrebe da se u parlamentu BiH usvoji novi Izborni zakon nije odustao od namjere da RS dobije svoj.

NSRS je krajem marta usvojila Nacrt izbornog zakona RS, kojim se predviđa da entitetska izborna komisija preuzme zakonsku ulogu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, što predstavlja prenos nadležnosti sa državnog na entitetski nivo. 

Centralna izborna komisija BiH oglasila se tim povodom, navodeći da je samo ona nadležna za provođenje izbora u Bosni i Hercegovini. 

Predstavnici međunarodne zajednice ocijenili su kako aktivnosti na donošenju entitetskog izbornog zakona predstavljaju "direktan napad na državnu strukturu BiH".

Takođe, na sjednici bi trebalo da se nađe i "Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine", kojim se negira genocid u Srebrenici.

Na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske, Prijedlog odluke o sastavu delegacije SNRS u Parlamentarnom forumu Srbija – Republika Srpska, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu – po hitnom postupku, te Prijedlog zakona o imunitetu RS.

Povezani članci