Politika

TAČNO U PODNE: Danas ističe Dodikov ultimatum

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da Ustavni sud treba da do danas do 12 sati ukine odluku kojom je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija.

- Tražimo da do petka u 12 sati Ustavni sud poništi odluku. Dakle da ukine, ne da je suspenduje. I da donese odluku da neće odlučivati po bilo kojem pitanju ili bilo kojoj proceduri, sve dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH, rekao je Dodik i dodao:

- Ako to ne bude do tada, dogovorili smo sljedeće: Predsjednik RS će zatražiti savjetodavno mišljenje Ustavnog suda RS o nastaloj situaciji, položaju RS i preporuku za ponašanje. Smatraće se da je zakazana sjednica Narodne skupštine RS za utorak, 27. juna na kojoj će se donijeti sljedeće: Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda i pravnoj i bezbjednosnoj zaštiti lica protiv kojih bi tzv. organi pokrenuli postupak, a to je da je neprovođenje odluka Ustavnog suda krivično djelo. Da NSRS usvoji u formi našeg prijedloga Zakon o Ustavnom sudu BiH i hitno dostavi PS BiH na odlučivanje. Donijećemo odluku za usvajanje novog Ustava RS u roku od 90 dana, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Američka ambasada u BiH je poručila da su  Srbi sastavni dio multietničke BiH i imaju ključnu ulogu u oblikovanju institucija i budućnosti zemlje.

- To je sadržano u Daytonskom mirovnom sporazumu, kojeg Milorad Dodik aktivno nastoji potkopati, između ostalog, pokušavajući spriječiti Srbe da učestvuju u donošenju odluka na državnom nivou. Dodik blokira donošenje odluka na državnom nivou, odbija učešće u procesima na državnom nivou i vrši pritisak na dužnosnike da se povuku iz državnih institucija. A onda se žali da Srbi nisu dio procesa donošenja odluka. Ovo je licemjerno i destabilizirajuće, navode iz Ambasade SAD.

Iz Ambasade Velike Britanije navode da je jasno da je vladajuća koalicija Republike Srpske usmjerena na podrivanje integriteta Bosne i Hercegovine.

- Liderstvo Republike Srpske odvlači pažnju javnosti putem političkog teatra, umjesto da se angažuje u napornom radu usmjerenom na poboljšanju usluga i pravde za građane. Posljednji potezi sa namjerom da se onesposobi Ustavni sud BiH ne dovode do veće zastupljenosti građana u Republici Srpskoj. Upravo suprotno. Liderstvo Republike Srpske je namjerno pokušalo da onemogući funkcionalnost i nepristrasnost Suda, odbilo da imenuje sudca iz Republike Srpske i iznova stavilo imenovane sudije pod politički pritisak. Koraci koje je Sud preduzeo kako bi osigurao svoju funkcionalnost uprkos ovim blokadama su neophodni i direktan rezultat djelovanja Narodne skupštine Republike Srpske, navode iz Ambasade Velike Britanije.

Povezani članci