Politika

NEMA VIŠE POKRETA ZA DRŽAVU: Ko je iznevjerio Bošnjake, a koga je davno pročitala nana Fata

Narodni poslanici iz SDA i BH Zelenih Ramiz Salkić i Amir Hurtić su istupili iz Kluba Pokreta za državu čime je on prestao da postoji. Njih dvojica djelovat će kao samostalni zastupnici, dok je SDP formirao svoj klub zahvaljujući činjenici da je ovoj stranci pristupio Mirsad Duratović kojeg je DF ranije izbacio iz stranke nezadovoljan njegovim ponašpanjem nakon izbora.

Rano jutros oglasio se bivši predsjednik Kluba Pokreta za državu Saša Grbić tvrdeći da je dobro što su aktivni i bivši SDA-ovci napustili klub i pokazali svoje pravo lice.

- Gospodo vaša Bosna i Hercegovina i moja Bosna i Hercegovina nisu iste, moja je od Jadrana do Save, od Drine do Une sa svim njenim ljudima, a vaša je podjeljena, posvađana, u torovima, ista onakva kakvu je žele oni, od kojih je vi kao štiite, između ostalog poručio je Grbić.

S druge strane su prethodile optužbe na račun Grbića da je kao predsjednik Kluba djelovao samostalno i da sada već bivše kolege nije obavještavao o aktivnostima koje realizuje.

- Od samog dolaska na njegovo čelo predsjednik Kluba nije sazvao ni jednu sjednicu na kojoj bi smo trebali  razmatrati materijale za Skupštinu. Ja kao narodni poslanik nikad nisam informisan o dešavanjima na Kolegiju Skupštine i drugim aktivnostima predsjednika Kluba čiji sam član. Mi smo više puta sugerisali predsjedniku Kluba o potrebi održavanja sjednica o usaglašavaju djelovanja, međutim on se na sve to oglušio. Kolega Salkić i ja obavjestili smo predsjednika Narodne skupštine RR-a da više nismo članovi Kluba poslanika Pokreta za državu i da ćemo nastaviti djelovati kao nezavisni poslanici, reako je Hurtić.

Za Salkića Klub Pokreta za državu nije djelovao na tragu politike koja je ponuđena glasačima niti na tragu zaštite interesa i traženju rješavanja pitanja koja opterećuju Bošnjake, čijim su kako tvrdi glasovima izabrani u NSRS.

- Kako su ove aktivnosti u prethodnom periodu izostale time se gubi svaki smisao mog daljeg ostanka i formalnog članstva u Klubu Pokreta za državu. Kao samostalni narodni poslanik nastaviću se zalagati za stavove i ideje na osnovu kojih sam izabran u NSRS sa najvećim brojem osvojenih glasova od svih kandidata Pokreta za državu u NSRS, napisao je na svom Facebook profilu Salkić.

Za Grbića izneseno od strane Hurtića i Salkića je sramotna laž.

- Zapravo jedna je istina, ne može više proći vaša SDA matrica na kojoj jašete već 27 godina. Vas je davno pročitala nana Fata iz Konjević polja i rekla sve o vama! Naravno da su održavane sjednice kluba na koje niste dolazili, naravno da su rjetke sjednice Skupštine na kojima ste ostajali do kraja, prava je istina da niste u stanju ni da ispoštujte sjednice Skupštine pa ni one koji su glasali za vas, ali to neka ide vama na obraz.SDP BiH nastavlja sa tri poslanika i poslaničkom grupom svoj rad u Narodnoj Skupštini, a ovo je definitivno kraj svake moguće saradnje sa SDA i njihovom satelitima u Republici Srpskoj, istakao je Grbić.

Podsjetimo od formiranja Pokreta za državu kao političkog projekta nade za RS, pa do raspada njegov rad su obilježili različiti sukobi. Prvo je Platforma za progres nezadovoljna ponuđenim pozicijama na listama formirala Koaliciju za državu, NIP nije ni izlazio na izbore, a u postizbornom periodu uslijedio je i raskol sa Strankom za BiH i DF-om, Cijelo vrijeme tinjao je i unutarstranački sukob u SDA.

 

 

Povezani članci