Politika

SUNOVRAT KARADŽIĆEVE STRANKE: Raspad sistema i korak do gašenja u Banjaluci

Gubitak nekoliko bastiona stranke, ali i nestanak sa političke scene u Banjoj Luci - u najkraćem bi se mogao sumirati rezultat SDS-a nakon nedavno održanih lokalnih izbora. Ko je kriv za sunovrat nekada najjače opozicione partije u RS-u i da li će neko snositi posljedice? Pitanja su na koja ni funkcioneri ove stranke nemaju baš jasan odgovore.

Srpska demokratska stranka u Banjaluci prvi put neće imati barem jednog izabranog odbornika. S nešto više od dvije hiljade glasova, jedva da su prešli dva posto od ukupnog broja glasova i ne postoji šansa da dostignu cenzus od tri posto. Nisu zadovoljni ni u vrhu stranke, a loš rezultat pravdaju, između ostalog, napuštanjem funkcionera i sankcijama.

“Jedan od aktuelnih razloga je bila podijeljenost Gradskog odbora u odluci kojeg kandidata za gradonačelnika Banjaluke podržati. Većinski je podržana Jelena Trivić, ali je postojala podjela unutar Odbora između Draška Stanivukovića i Jelene Trivić, i bez kvalitetnog kandidata kojeg bi dala SDS, što je takođe bila opcija”, navodi predsjednik SDS-a Milan Miličević

Prvi čovjek banjalučkog SDS-a kaže da tek treba da analiziraju izborne rezultate uz uvjerenje da će stranka napredovati. Sadašnjem stanju su, kaže, presudili „sitni interesi“.

„Ovo je situacija iz koje SDS mora izvući pouke i krenuti snažno naprijed. Nisu svi bili uključeni u rad i to se vidi na ovim rezultatima. Što se tiče mog ostanka, svakako da je to pitanje za vrh Predsjedništva stranke“, kaže Željko Raljić, predsjednik GO SDS Banjaluka.

A sadašnje stanje je samo nastavak sunovrata koji je počeo mnogo prije. Tako su nakon lokalnih izbora 2020. godine u Banjaluci imali samo jedan mandate, ali su bili ostali i bez njega jer ih je u međuvremenu napustio odbornik Aleksandar Petković. Vraćanje stare slave neće biti ni lako ni jednostavno, smatraju poznavaoci prilika.

„Za dvije godine su opšti izbori, oni već moraju početi da rade na tome, prije svega, da uvide da nemaju nijednog narodnog poslanika u najvećem gradu RS-a. Ako budu ovako nastavili, mislim da im prijeti još veća katastrofa na narednim opštim izborima. Reći ću još jedan podatak: od 2018. Ili 2016. to je stranka koja je na nivou RS-a, kad su u pitanju odbornički i poslanički mandati, izgubila 50.000 glasova“, ističe novinar Radoš Krstojević.

U SDS-u su, s obzirom na uslove pod kojima su izašli na Izbore, zadovoljni ukupnim rezultatom, jer, kako kažu, oni su, pored SNSD-a, jedina politička partija koja ima otprilike isti rezultat kakav su imali 2020. To što je stranka ostala bez načelničkih pozicija u četiri opštine, a dobila samo jednu u Gacku i još jednu s koalicijom na Palama, lider stranke, ipak, vidi kao herojski čin, navodeći da je SDS u ovom momentu druga najjača partija u RS-u, a prva u opoziciji.

Povezani članci