Politika

SRAMOTA DRŽAVNE VLASTI: Državljane BiH u Gazi prepustili sudbini, sada se svađaju ko je kriv

Već odavno znamo, a situacija sa Bosancima i Hercegovcima u Gazi je potvrdila da vlast u BiH najmanje interesuju njeni građani. Trideset punih dana naši političari nisu u stanju evakuisati 54 državljana BiH, a sada su počeli i prebacivati odgovornost jedni sa drugih:

Ambasade BiH u Egiptu i Izraelu su u pripravnosti očekujući odobrenje za početak evakuacije, izjavio je ambasador BiH u Egiptu Sabit Subašić.

- Među prvima smo predali liste ministarstvima spoljnih poslova Izraela i Egipta. Јoš nismo došli u poziciju da idemo tamo da pokušamo izvlačiti te ljude - rekao je Subašić.

Dodaje da je sa nekim od državljana BiH u kontaktu. I dok je BiH diplomatija nemoćna i nesposobna susjedna Hrvatska svoje građane je davno zbrnula.

Situaciju u Gazi opisuju kao veoma tešku. Šef Bih diplomatije Elmedin Konaković ne vidi vlastitu odgovornost i prstom upire u Ministarstvo sigurnosti BiH.

 Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je danas da pružaju aktivnu podršku u okviru svog mandata i nadležnosti Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine nadležnom za proces evakuacije bh. državljana iz Gaze.

I dok su ljudi u Gazi prepšuštebni sami sebi iz RS-a Konakoviću zamjeraju samovolju u Briselju tvrdeći da iznosi lične stavove.

Ushićen je EU i Mapom rasta, ali ne znam zaista na čemu bazira svoj optimizam. Želi u EU, a koči implementaciju 14 prioriteta integralno, kako je to Srpska od starta predlagala, uključujući odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i zatvaranje OHR-a - istakao je Košarac.

Povezani članci