Politika

ŠEMSO UDARIO NA FORTU: Savjetnik ministra pomiješao politiku i biznis

Anel Topalović, kandidat Naše stranke za načelnika Kiseljaka na predstojećim lokalnim izborima u direktnom je sukobu interesa i u poziciji da utječe na zakonske propise u oblasti u kojoj ima poslovni i finansijski interes!

Naime, Topalović je trenutno zaposlen kao savjetnik državnog ministra prometa i komunikacija Edina Forte i direktno učestvuje, i ima mogućnost utjecaja, na donošenje zakona i propisa iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, polaganja vozačkih ispita i drugih propisa, a istovremeno je direktor, suvlasnik i instruktor Autoškole MT Mice u Kiseljaku!, tvrde iz stranke Šemsudina Mehmedovića, Naprijed!

Topalović sa visoke državne funkcije u Vijeću ministara, kao savjetnik ministra saobraćaja ima mogućnost da trguje utjecajem, direktno pogoduje i određuje djelatnost državnog organa u oblasti u kojoj ima aktivnu kompaniju i gdje ima nesumnjiv privatni interes, što je apsolutno jasno kršenje zakona o sukobu interesa i poteže i krivičnu odgovornost.

Postavlja se pitanje legalnosti svih podzakonskih akata koji su iz oblasti polaganja vozačkih ispita, ispitivača, registraciji vozila i autoškola, koji su doneseni ili izmijenjeni u mandatu ministra Forte.

Da li je sam Ministar Forto svjesno dopustio svom savjetniku da pomiješa privatni biznis i državnu funkciju i poveže ih u vlastitom interesu je pitanje na koje predsjednik Naše stranke mora odgovoriti javnosti i glasačima.

 U suprotnom, postoji opravdan osnov da se i sam Forto smatra dijelom lanca sukoba interesa u kojem se dopušta da savjetnici državnih ministara koriste poziciju za svoju ličnu poslovnu i finansijsku korist.

Potpuno je nevažna činjenica da je sam Topalović doživio debakl na proteklim izborima te nije osvojio ni 500 glasova, niti je ušao kao nosilac liste u skupštinu Srednjobosanskog kantona, niti to što sad pokušava osvojiti načelničku poziciju.

Problem je u tome što mu je dopušteno da brutalno krši zakon i utječe na donošenje propisa iz oblasti kojom se privatno bavi i gdje zarađuje novac. To je školski primjer sukoba interesa, a na državnim je organima da istragom utvrde razmjere štete koja je na ovakav način nanesena državi, te s tim u vezi pokrenu pravni postupak.

Ukoliko se to ne desi po službenoj dužnosti, pokret NAPRIJED! će podnijeti krivičnu prijavu ne samo protiv Topalovića zbog sukoba interesa, nego i protiv Forte zbog imenovanja i dopuštanja kršenja državnog zakona, saopćeno je iz ove partije.

Povezani članci