Politika

NOVA BURA U SREBRENICI: Ne mogu Srbi sami Bošnjaka smjenjivati

Na Tematskoj sjednici Skupštine općine Srebrenica 23. novembra 2023. godine izglasan je opoziv i smjena zamjenika načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić. Za opoziv i smjenu glasalo je 12 srpskih odbornika, dok odbornici Bošnjaci nisu glasali, tako da je odluka o smjeni zamjenika načelnika donesena jednonacionalno.

Okružni sud u Bijeljini poništio je odluku Skupštine Srebrenice kojom je u studenom 2023. godine s mjesta zamjenika načelnika Općine Srebrenica smijenjen Hamdija Fejzić. Sud je odluku donio na osnovu žalbe koju je uložio Fejzić.

Sud je prihvatio njegovu žalbu, poništio takvo rješenje, a SO Srebrenica naložio da Fejziću nadoknadi troškove spora u iznosu od 877,50 KM.

On je u komentaru na odluku poručio kako će se ponašati kao da nikada i nije smijenjen i da će u ponedjeljak doći na posao.

Sjednica je održana na prijedlog načelnika Mladena Grujičića. Bošnjački odbornici su napustili sjednicu i nisu učestvovali u glasanju. Na njegovo mjesto imenovan je Momčilo Cvjetinović, predsjednik OO SDS Srebrenica.U obrazloženju za smjenu tada je navedeno kako Fejzić "nije prisustvovao sjednicama i kolegiju Skupštine", što je Fezić negirao.

Drugi razlog je da je kao zamjenik načelnika učestvovao u organizaciji obilježavanja Dana državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine.- To znači da nama neko u Srebrenici, Bošnjacima, hoće da određuje šta možemo i hoćemo slaviti, koje datume i praznike - izjavio je tada Fejzić.Na predstojećim lokalnim izborima u oktobru Hamdija Fejzić je zajednički kandidat za načelnika Općine Srebrenica probosanskih stranaka.