Politika

SDP-ova ZASTUPNICA POSRAMILA ČOVIĆA I DODIKA: Nismo vezani pupčanom vrpcom, imaju i svojih problema

Ermina Salkičević-Dizdarević, zastupnica SDP-a u državnom Parlamentu, gostovala je u programu FTV-a.

Uoči sjednice Zastupničkog doma razgovarale su o radu zakonodavne, ali i izvršne vlasti na državnoj razini. Funkcionira li državna koalicija? Je li Parlament u blokadi? Kako riješiti pitanja Ustavnog suda BiH, Izbornog zakona, državne imovine? Je li ugrožen EU put Bosne i Hercegovine?

Blokada Parlamenta

''Današnja sjednica i njen dnevni red su već unaprijedi usaglašeni. Trebale su tu biti još neke tačke, međutim, očito da kolegij nije razradio taj dio. Ja ne bih žurila sa tim izjavama da je Parlament u blokadi. Gospodin Dodik obično izjavi nešto u eter pa čeka reakcije javnosti, tako da se ja ne bih time mnogo zamarala. Ali situacija nije ni malo naivna. U proteklom periodu smo imali uspješne korake oko zakonodavstva. Bitno je da ono što dogovorimo, to i ispunimo. Naravno, postoje stvari oko kojih se ne slažemo i one oko kojih se nikada nećemo složiti. Ali ovo je politika i treba se pronaći kompromis, a ne isključivo zastupati jedne ili druge stavove. Ja se nadam da ćemo svi pokazati ozbiljnosti i ono što je osnovna karakteristika svakog političkog djelovanja, a to je da služimo narodu'', kazala je.

Ocjena rada državne koalicije

''Nama, prije svega, nedostaje mnogo političkog znanja ni političke kulture u nastupu i javnom diskursu. Mi nemamo ništa od prepucavanja u javnom prostoru, imamo samo ako smo nešto riješili i uzajamno dogovorili i ono što će nas voditi stvarnom progresu. Stvari oko kojih se mi trebamo prepucavati je kolika je minimalna plata, šta je sa sindikatima, da li radnicima kasne plate, šta je sa utroškom PDV-a, kako ćemo unaprijediti obrazovanje, kako ćemo se približiti Evropskoj uniji. Svako gleda samo vlastiti interes, a to je poražavajuće za mene i kao za građanku, majku, ali i političarku. Malo više pažnje i mnogo više rada za stvari koje su od javnog interesa, a ne samo šuplja priča u javnom diskursu. Saradnja je moguća, ali je sada sve stvar volje'', rekla je Ermina.

Berlinski proces

''Berlinski proces je sigurno put Bosne i Hercegovine. To je nešto u čemu smo najdalje otišli i što trebamo, svakako, završiti. To su naše obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a samim tim, taj proces nosi velike pogodnosti za građane BiH. Ako krenemo od finansija, investicija, slobode kretanja, nostrifikacije diploma, širine tržišta i slično. Tako da je to sigurno naš put, ma šta ko govorio. Ja očekujem veliku dozu hrabrosti i odgovornosti od strane naših partnera'', rekla je.

SDP-ova crvena linija

''Mi ćemo učiniti sve da svaki dan napravimo pomak, ma koliki on bio. Ni na jedan način nećemo ništa uraditi što je protiv državotvornosti sa svime onime što je navedeno u Ustavu.''

Izvještaj o napretku

''Očekujem da će biti pozitivan sa vrlo ozbiljnim preporukama. Ono što mi je jako žao je što Zakon o sprečavanju pranja novca nije ugledao svjetlo dana, to je jako bitno za nas. Ali je jako važno da se pokazuje napredak, sve strane u procesu moraju nekada i progutati gorku pilulu i slično, ali sve s ciljem da naša država postane punopravna članica Evropske unije. Naravno, ono što će biti teško u budućnosti jeste provođenje presuda Suda za ljudska prava, ali to je pred nama i ako ne sjedimo i ne pričamo nećemo ništa ni riješiti. Najveća pilula koju gutamo sve vrijeme je sporost procesa i to vrijeme koje smo propustili'', kazala je Salkičević-Dizdarević.

Ustavni sud

''Ustavni sud funkcioniše prema propisima, da bismo bilo šta mijenjali moramo mijenjati Ustav. Imaju tu još neke stvari koje bi se trebale promijeniti. Da li postoji volja i većina? Ne postoji. Prema tome, situacija je takva kakva jeste. Dugoročno nam ne trebaju strane sudije, ali u ovom momentu, zaista, nije vrijeme da ti ljudi napuštaju Ustavni sud. Ako i kada se to desi onda Ustav treba jednu sveobuhvatnu izmjenu i to mora da bude politički konsenzus kojeg nema trenutno. Mi imamo 4-5 slučajeva i presuda koje treba provesti. Navikli smo da rješavamo stvari naopako, a to ne može'', kazala je.

Koalicija

''Mi u ovoj koaliciji nismo pupčanom vrpcom vezani, svi imaju pravo na svoj vlasiti stav. Često se divim optimizmu gosp. Čovića, voljela bih nekada da podijelim taj optimizam i meni je drago ako on misli da mi to možemo do kraja godine riješiti onako kako bi bili zadovoljni građani Bosne i Hercegovine. Ono gdje smo sad, nismo ni blizu tome. Apsolutno da se nešto može uraditi. CIK radi prezentaciju novih uređaja za bolju optimizaciju i transparentnost prilikom glasanja. Ja sam za to da imamo brže, volje i transparentnije glasanje ako ćemo imati netaknute rezultate glasanja. Šta god značilo to legitinmo predstavljanje, Ustav je vrlo jasan i bez njegove izmjene teško da se tu može išta promijeniti'', kazala je.

CIK

''Paralemntarna skupština BiH vrši potvrdu imenovanja članova CIK-a. Kada im istekne mandat, tada se mogu zamijeniti ili glasanjem ukoliko su prekršili zakon, Ustav i slično. To dvodomno biranje mi je teško iskomentarisati jer nisam bila u razgovorima koji se tiču CIK-a. Ali sve odluke koje budu donsene moraju biti tu da garantuju sigurnost i transparentnost izbornog procesa. Jer volja građana je ono što moramo ispoštovati i štititi'', rekla je.

Pitanje državne imovine

''Politički stavovi SDP-a su vrlo jasni, komunicirani su u zadnje vrijeme više puta. Od raznih izabranih imenovanih zvaničnika, Ustav Bosne i Hercegovine je jasan. Ko je titular državne imovine, a to je BiH, entiteti nemaju ništa s tim, mogu je koristiti i to je sve. To je jasno kao dan, nema se tu šta više komentarisati ko je upravu, a ko nije. Ako smo kazali da je Ustav taj koji je glavni, onda je onako kako je definisano u Ustavu. Država Bosna i Hercegovina je vlasnica imovine. Ako Dodik knjiži imovinu RS-a, onda je to ilegalno'', rekla je za kraj Ermina Salkičević-Dizdarević, zastupnica SDP-a u državnom Parlamentu.

Povezani članci