Politika

SCHMIDT U BEOGRADU: Bosna cijela iz tri dijela, slijedi odluka o državnoj imovini

Banjalučki pisac i aktivista Behrudin Gušić osvrnuo se na aktuelnu političku situaciju u BiH i aktivnosti Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Otvoreno Gušić kritikuje poteze međunarodnog diplomate smatrajući da sada nakon Zagreba u Beogradu dogovara zadnji udarac za BiH. Njegov tekst prenosimo u cijelosti.

Da, ne kažem samo ja da je egzekutor neprijatelja BiH Schmidt završio posao u Zagrebu, po njihovoj želji i vlastitom priznanju Plenkovića, odnosno u korist HDZ-a BiH, nego to tvrde i domaći stručni ljudi iz oblasti Ustavnog prava, dakle segregacijske intervencije na Ustav FBiH i Izborni zakon prepoznali su naprimjer i parlamentarci Nizozemske, vrlo konkretno prema Vladi te zemlje.

Zašto ovakav uvod? Pa postalo je nesnošljivo pratiti u javnom prostoru neke od imena i prezimena, pedigrea te neke manje poznate likove koji podržavaju Schmidtovu odluku od 2. oktobra 2022. Nevjerovatno je koliko tim i takvim, ako već ne mogu stručno ući u meritum nametnutih izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona, kao što ne mogu ni ja, ne znači ništa da Plenković i društvo trljaju ruke i javno pripisuju sebi zasluge za ono što je Švabo uradio. Kao i uvijek, služim se jednostavnom logikom: ono što odgovara našim neprijateljima, a režim u Zagrebu to nedvojbeno jeste, nikako ne može odgovarati nama! Meni više nikakva tumačenja suštine Schmidtove odluke ispred koje stavlja paravan “sprječavanje deblokade institucija…” ne treba.

No, taj dobitnik priznanja Ante Starčevića i neonacist Christian Schmidt još nije stao sa ubijanjem Bosne! Naime, sjetimo se da su neki nakon Inzkovog nametnutog Zakona o zabrani negiranja genocida zlokobno predvidjeli scenarij: da će OHR dati Bošnjacima taj Zakon, bh. Hrvatima (čitaj: HDZ-u) Izborni zakon, a bh. Srbima državnu imovinu. Nisam od onih koji smatra da je iko, pa ni Valentin Inzko dao Bošnjacima bilo šta, nego je svojom intervencijom samo namertnuo vladavinu prava u našoj zemlji.

Ali, kolokvijalno mnogi tumače da je to ono što su Bošnjaci (vjerovatno se misli na SDA) željeli. Čović i društvo su dobili Izborni zakon kakvog su željeli i oni i njihovi sponzori u Zagrebu kao što je želio ultradesničarski dio EU i sada su na redu oni treći – bh. Srbi. Prema mojim izvorima, Schmidt, koji sudbonosne odluke po BiH dogovara i priprema u prijestolnicama agresorskih država, je danas bio u Beogradu kod Vučića i mogući epilog njihovog susreta bi mogao biti upravo Zakon o nepokretnoj državnoj imovini koju su u Rs-u već knjižili za račun eniteta, odnosno stavljanje pečata na isti.

Visoki perdstavnik je isti suspendirao umjesto da ga je stavio van snage kao antiustavan i evo, sada, u prilici smo da svjedočimo nekakvom raspletu. Ne samo pitanja državne imovine, nego i Bosne i Hercegovine ustrojene prema kakvom-takvom Aneksu-IV Dejtonskog sporazuma. Da podsjetim, Bosna i Hercegovina je 27 godina bila “cijela iz dva dijela”, a uskoro bi mogla biti “cijela iz – TRI DIJELA”! A šta to dalje znači nema potrebe objašnjavati kako ne bih uvrijedio inteligenciju prosječnog čitatelja. Jer tako su odavno htjeli neki centri moći izvana, ali i neki domaći igrači iznutra. Žele to, nažalost, i danas. Izgleda da su pred ciljem! A otpora – jok! Dapače….

Bedrudin GUŠIĆ

Povezani članci