Politika

SCHMIDT NA ISPITU: Vlast može bez SDA, ali od kuglice ipak puno ovisi

Političari, ali i pravni eksperti ovih dana različitim tumačernjima zbunjuju javnost u vezi sa procedurama za formiranje vlasti u FBiH. Nezaobilaznih nema, a Osmorka ukoliko želi brzo formirati vlast ako ne bude imala 11 delegata u Domu naroda FBiH morat će za predsjednika ili potpredsjednika entiteta podržati prijedlog SDA.

Piše: ERNAD METAJ   (Ljudski.ba)

Advokat Nedim Ademović je je gostujući u Face TV iznio drugačije mišljenje. Tumačeći izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Visoki predstavnik, Ademović je iznio mišljenje da većina u Domu naroda FBIH može odbiti prijedlog Kluba Bošnjaka i kasnije sa sedam glasova izabrati svog kandidata za predsjednika ili potpredsjednika FBiH.

S tim se nije složio pravni ekspert Enver Išerić. Njegov stav je da se u slučaju odbijanja kandidata kojeg predloži većina jednog kluba naroda ponavlja postupak s predlaganjem od strane najmanje 11 delegata.

Za sekretara Doma naroda FBiH Izmira Hadžiavdića nema dilema. Išerićev stav je ispravan. 

- Sedam delegata može u drugom krugu predlagati kandidata samo ako jedan klub ne ispoštuje propisane rokove i ne predloži kandidata za predsjednika i potpredsjednika FBiH, za Ljudski.ba istakao je Hadžiavdić.

Jedan od rijetkih političara iz Osmorke koji se nije bavio populizmom je SDP-ov Irfan Čengić. Nakon što je zasluženo izabran u Dom naroda FBiH kao neko s velikim povjerenjem građana prokomentarisao je i mogućnost formiranja vlasti.

- Kao što sam i ranije rekao, dok se ne konstituiše Dom naroda Parlamenta FBiH ne znam kako će se formirati vlast, jer se nažalost može pokazati da Šmit nije govorio istinu da je deblokirao formiranje vlasti, istakao je Čengić.

Za razliku od njega "ratoborniji" je NIP-ov Aljoša Čampara koji se poziva na opću većinu i pita ko će iz SDA biti "kurban" da blokira uspostavu vlasti.

Takve izjave samo podižu tenzije i dodatno dijele ionako podijeljena boračka udruženja. Tako iz Crnih labudova stiže podrška SDA, a iz Zelenih beretki odgovor njima.

Tačno je jedino da će Schmidt biti na ispitu ako SDA dobije predsjednika ili potpredsjednika FBiH a on odluči blokirati imenovanje Vlade FBiH, kao što je to u proteklom mandatu radio HDZ-ov Marinko Čavara.

Može se vlast formirati bez SDA i to je legitimno pravo većine, baš kao što se 2010. godine vlast formirala bez HDZ-a. Priča o nezaobilaznim ne pije vode. Tačno je da jedna kuglica, u ovom slučaju izbor delegata iz Livna za Klub Bošnjaka ne mora određivati ko će biti vlast. Ta kuglica samo može pojednostaviti stvari, posebno ako bude izabran delegat iz SDP-a. Kako će izgledati vlast stvar je opredjeljenja i izbora partnera i s te strane treba biti hrabar i preuzeti punu odgovornost. Djela te vlasti će biti njen najbolji sud.

Povezani članci