Politika

SAMO PO DŽEPU: CIK BiH izrekao kazne strankama

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) najviše prigovora na preuranjenu izbornu kampanju u Republici Srpskoj (RS) dobija od Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) protiv Partije demokratskog progresa (PDP) i obrnuto.

Te političke stranke CIK-u dostavljaju dokaze u vidu objava na društvenim mrežama i gostovanja u televizijskim emisijama. Njihov najveći broj prigovora odnosi se na aktivnosti u Banjoj Luci.

Ipak, uvidom u evideniciju CIK-a, najveća kazna u RS-u zbog preuranjene kampanje ne odnosi se na Banja Luku, već na Vlasenicu, a SNSD je kažnjen sa 12.000 KM.

CIK je elektronskom poštom 19. jula dobio prigovor zbog preuranjene kampanje “jer se u prilogu jasno vidi korištenje javnih ustanova za političke svrhe, održavanje sastanaka na visokom nivou, korištenje sredstava opštine za projekte u kojima se zahvalnost iskazuje kandidatu za načelnika Miroslavu Kraljeviću na FB stranici OO SNSD Vlasenica”.

- Takođe, navedni kandidat iskorištava maloljetnu djecu na proslavi maturske večeri gdje promoviše stranku SNSD kao i aktulenog načelnika Opštine Vlasenica, koji je kandidat za načelnika - navodi se u prigovoru.

CIK je 20. augusta izrekao kaznu od 12.000 KM SNSD-u jer je “opštinski odbor vodio preuranjenju kampanju na FB”.

SNSD mora da plati i 4.500 KM jer je, po odluci CIK-a BiH, Nikola Šobot pristalica te stranke zloupotrijebio djecu u političke svrhe. Prigovor je uputio PDP “jer je SNSD zloupotrijebio javna sredstva koristeći Društveni dom 'Bronzani majdan', sponzorstvo direktora UKC-a Banja Luka u političke svrhe, te su koristili djecu u svrhu promovisanja koja su pozvana da masovno prisustvuju događaju.

S druge strane, SNSD je uputio prigovor CIK-u “jer je Branislav Borenović prije početka kampanje na skupu podržao Draška Stanivukovića”. CIK je prihvatio žalbu, izrekao PDP-u da plati 4.000 KM jer je Borenović na društvenim mrežama vodio preuranjenu kampanju.

Ovakvih primjera između ovih stranka ima više, a sam predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je toj stranci do sada CIK izrekao više od 100.000 KM kazni.

- Kazne su drakonske i to je veliki problem za sve političke subjekte jer niko nije znao konkretno šta je preuranjena kampanja. Moramo paziti sve šta pričamo, ne znamo tačno šta smijemo šta ne smijemo reći - poručio je Dodik.

U drugoj najvećoj političkoj stranci u RS-u, SDS-u za Fenu kažu da im je do sada izrečeno oko 21.000 KM kazni zbog preuranjenje kampanje. Jedna od njih se odnosi na istup njihovog lidera Milana Miličevića po prijavi Koalicije pod lupom, a CIK je izrekao da SDS-volja naroda mora da plati 3.000 KM jer je na društvenoj mreži vodio preuranjenu kampanju.

Po prijavi Trancparency international (TI), Ujedinjena Srpska treba da plati 3.000 KM jer je njihov član, odbornica iz Pala Slavka Brezo, inicirala i organizovala besplatan PAPA test ispred stranke kojoj pripada, te nudila prevoz onima koji nemaju.

Prihvaćen je i prigovor TI-a protiv Republičke strane Srpske na čelu sa Slavenkom Ristićem. Ova stranka mora da plati 5.000 KM jer su od raspisanih izbora platili 11 objava na FB.

CIKBiH na sedmičnom nivou ažurira podatke o prigovorima i odlukama.

Povezani članci