Politika

SAM PAO – SAM SE UBIO: Arnautu prisjelo pismo iz Banjaluke

Potpisivanju Sporazumu Osmorke i HDZ-a BiH prisustvovali su danas predstavnici HDZ-a BiH te stranaka Osmorke: Socijaldemokratske partije BiH, Naše stranke, Naroda i Pravde, Bosanskohercegovačke inicijative - Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokreta demokratske akcije, Stranke za BiH te Narodnog evropskog saveza.

Tim je činom ozvaničena vladajuća koalicija na Federalnoj, a prema svemu sudeći i na državnoj razini.

Upravo je Damir Arnaut, bivši član Silajdžićeve Stranke za BiH, Radončićevog SBB, a danas perjanica Naše stranke, koaliciju s Dodikovim SNSD-om na državnoj razini nedavno pokušao opravdati.

„Dodik je blokirao evropske zakone u zadnje 4 godine koji nemaju veze sa nacionalnim temama, a Bakir mu je dao mogućnost da to blokira iz razloga jer se boje "Sanader efekta". Ako BiH napreduje ka EU, njih dvojica i veliki broj njihovih ljudi idu u zatvor! Zbog toga je moguće da u BiH kažemo: "Ok, ne slažemo se oko 50 stvari ali se slažemo oko 7 i imamo 4 godine da sprovedemo tih 7. To je put BiH“, pravdao je držabi paramentarac i član Naše stranke Damir Arnaut buduću koaliciju sa SNSD-om

Arautu je stigla „zahvala“ iz Banje Luke, od strane potpredsjednika SDP-a BiH Vojina Mijatovića.

-Javno se želim zahvaliti Damiru Arnautu da je ipak shvatio i prihvatio da smo u koaliciji sa HDZ-om i SNSD-om na nivou države. Sad bih trebao biti zajedljiv i reći `jebeš karakter koji nije labilan`, ali neću. Bravo, Damire nije život jedan princip, a ni jedna stranka, poručio je Mijatović.

Inače, Arnaut je žestoki kritičar Pokreta za Državu, kojem spočitava mogući izbor petog zastupnika Dodikovog SNSD-a u Domu naroda BiH, pozivajući Pokret za Državu da glasa za tzv. opoziciju u RS-u koju predvode SDS, PDP i Vukanovićev klub.

Da stvar bude gora, Arnautova stranka baš kao i mnoge sarajevske političke „galamdžije“ nemaju nikakvih političkih aspiracija u bh. entitetu Republika Srpska. Taj su dio Bosne i Hercegovine prekrižili, na 49 posto teritorija nemaju stranačke prostorije, a ipak bi da određuju onima koji tamo žive za koga i na koji način glasati. Nekadašnji pravni ekspert Harisa Silajdžića i velika uzdanica Fahridina Radončića, a danas u službi Fortine stranke promijenio je stranački dres nekoliko puta, ali ne i ćud. No, ovoga puta sam je upao u vlastitu zamku.