Politika

REAKCIJA AMERIČKE AMBASADE: Pismo SDA i HDZ-u, hitno realizovati Mostarski sporazum

Ambasador SAD Michael J. Murphy uputio je, uoči jučerašnje sjendice Gradskog vijeća, pismo čelnim ljudima Grada Mostara u kojem ih je podsjetio na važnost usvajanja Statuta Grada Mostara, u skladu sa obavezama iz Mostarskog sporazuma koji su, uz pokrovoteljstvo predstavnika međunarodne zajednice, potpisali predstavnici SDA i HDZ-a.

U ovom pismu, Murphy je posebno naglasio da bi odlaganje usvajanja Statuta predstavljalo korak unazad za demokratiju i vladavinu prva u Mostaru. U pismu Kordiću i Mariću stoji:

“Dragi gradonačelniče Kordić i predsjedniče GV Marić,

Razumijem da će se pitanje Statuta Grada Mostara vjerovatno staviti na sjednicu Gradskog vijeća 24. oktobra. Usvajanje/donošenje Statuta Grada Mostara u najkraćem mogućem roku, posebno nakon neuspjelog pokušaja da se to učini u februaru ove godine, predstavljao bi važan korak u rješavanju dugogodišnjih nesuglasica oko izbora u Mostaru nakon godina političke i pravne nesigurnosti. Daljnje odlaganje usvajanja predstavljalo bi korak unazad za demokratiju i vladavinu prava u Mostaru, posebno uoči lokalnih izbora koji će se održati u oktobru 2024.

Kao što znte SDA i HDZ BIH, kao dio vladajuće koalicije u Gradskom Vijeću Mostar, snose posebnu odgovornost za napredak, budući da su obje stranke postigle politički dogovor, 20.juna koji ih obavezuje,da između ostalog, usvoje i novi Statut Grada Mostara. Ambasada SAD-a u BIH, u svojstvu svjedoka tog političkog dogovora i u ulozi nadgledanja njegove implementacije, snažno/hitno urgira da poduzmete sve potrebne korake za usvajanje Statuta što je brže moguće.

Kao što znate Gradsko vijeće prvo mora usvojiti Statut nametnut od Visokog predstavnika iz 2004.godine, pa nakon toga usvojiti pod istom tačko, novi Statut Grada Mostara sa identičnim tekstom kao što je prihvaćen u Mostaru 20.juna. Od posebne je važnosti da se oba Statuta usvoje uzastopno budući da sada Statut iz 2004. godine nije u skladu sa Izbornim zakonom.

Mi podržavamo i ohrabrujemo napore političkih sudionika da rasprvljaju o budućim amandmanima na Statut, ali tek nakon što Statut, kao aneks političkog dogovora 20.juna bude potpuno usvojen od strane Gradskog vijeća i nakon što Ustavni sud BiH bude obaviješten o punoj implementaciji njegove odluke br.9/09 donesene 23.11.2010.godine i o preduzetim koracima po pitanju usklađivanja Statuta sa primjenjivim Izbornim zakonom.

Gradsko vijeće Grada Mostara je pokazalo brojnim primjerima svoju sposobnost da radi zajednički u duhu kompromisa za uspješnim rješavanjem dugotrajnih historisjkih sporova. Jedan primjer ovoga jeste i promjena naziva ulica. Apeliram da vi kao vođe grada Mostara, u skladu sa vladavinom zakona ovo pitanje rješite odmah. Ambasada SAD-a se raduje uspješnom rješavanju istog, a sve u korist građana Mostara” – stoji u pismu koji je uputio Michael J. Murphy

Povezani članci