Politika

RASPAD SNSD-a: Broćeta na odstrelu, sklopio pakt sa ljutim protivnikom

U Bosanskom Grahovu je stvorena nova općinbska većina. SNSD ispada iz vlasti. Prva žrtva nove većine je predsjedavajuća Skupštine opštine Bosansko Grahovo Slađjana Čeko. Sve je krenulo od formiranja vlade Livanjskog kantona gdje su delegati SNSD-a pokazali zube vladaru iz sjene Nikoli Špiriću i podržali vlast bez HDZ-a.

Piše: BOGDAN BAUK ( za Ljudski.ba)

SNSD-ov Goran Broćeta je shvatio da od poslušnosti politici iz RS-a nema mnogo koristi. Zajedno sa dojučer ljutim rivalom predsjednikom SNS-a Duškom Radunom zadao je težak udarac Nikoli Špiriću, Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću izbacujući ih iz vlasti iz opštine Bosansko Grahovo i Kantona 10. Svemu ovome prethodio je sukob Nikole Špirića i Gorana Broćete zbog Špirićevog insistiranja da zadrži lojalnost prema HDZ-u zarad ličnih interesa na nivou BiH. 

Zato samo neupućeni u politička dešavanja su nakon formiranja vlasti u Livanjskom kantonu čiji dio je SNSD mogli pomisliti da je ova stranka ponovo počela vraćati moć koju je nekada imala.

Ulazak u kantonalnu vlast sa  jednim ministarstvom ne predstavlja nikakvu snagu, još ako se zna da je to ninistarstvo pravosuđa kroz koje biraĆi SNSD-a ne vide neku mogućnost zapošljavanja.SNSD je nekad žario i palio povratničkim opštinama, a sad je došao u takvu situaciju da se zadovoljava pozicijama koje mu u dogovoru prepuste SNS FBiH i SNP, tj Radun i Damjanovićka.

Zbog ovakve situacije je rukovodstvo SNSD u Banja Luci odlučilo da sprovede istragu zašto su dva poslanika odlučila izdati stranački nalog da se ne smije u vlast bez HDZ BiH. Jesu li bitniji trupci za pilanu ili ljudi koji godinama čekaju zaposlenje i vjerno podržavaju SNSD?

Kako nezvanično saznajemo, uskoro se očekuje dolazak novoimenovanog organizacionog sekretara SNSD-a Igora Dodika koji bi trebalo da raspetlja stranačku trakavicu u Federaciji BiH.

Naši izvori tvrde da Broćeta nije informisao nikog iz SNSD-a u centrali niti članstvo na lokalu o ulasku u vlast u Kantonu 10 niti o imenovanju novog ministra za pravosuđe i upravu. O najnovijim političkim igrama nije bila upoznata ni načelnica opštine Drvar, Dušica Runić koja je uspjela sačuvati fotelju tokom opoziva.

Priča koja kruži a dolazi iz pouzdanih izvora da su Broćeta i Materić samostalno odlučili podržati novu vladu jer su vidili da nikakve posljedice nisu snosili Damjanovićka i Puzigaća koji su podržali prošlu vladu i osamostalili se.

U ovako teškoj situaciji za SNSD druga strana uživa u samostalnosti donošenja bitnih odluka. SNS FBiH i SNP sa sjedištem u Drvaru mirno i bez pritiska odlučuju o svojim političkim potezima. Ovakva situacija najviše koristi Srpskoj Naprednoj Stranci koja ima ozbiljne opštinske odbore u sve tri povratničke opštine. DUŠKO Radun je nakon oduzimanja mandata uspio konsolidovati Naprednjake i još uvjek je Grahovo bastion SNS-a.

Ova politička stranka je najdoslJednija i nikada do sada nije sklapala lokalnu vlast sa SNSD-om i HDZ BiH. Na Lokanim izborima SNS ima čistu situaciju da pobjedi u trci za načelnike Grahova i Glamoča dok će u Drvaru baš SNS podrškom Damjanovićki i njenom kandidatu sa vlasti skinuti SNSD-e nakon dvadeset godina. 

Što se tiče Srpskog Nacionalnog Pokreta, on svoju moć bazira isključivo u Drvaru što su na Opštim izborima i pokazali jer su 95 % svojih glasova uzeli u Drvaru. Damjanovićka zna kako funkcioniše SNSD-e i svakodnevno im preuzima članstvo. Bitna činjenica na Srpskoj političkoj sceni u kantonu je i totalna propast nekada prve violine SNSD-a Drage Puzigaće koji je ostao bez političkog uticaja u kantonu i na lokalu. 

Sigurno će političko ljeto biti vruće jer se još uvjek čeka reakcija čovjeka koji vlada iz sjenke Nikole Špirića koji ovu ovakvu izdaju u redovima Snsd-a nije opraštao ni mnogo većim i uticajnim igračima(Mihajlović, Lukač, Puzigaća,Kunić.....). Vjerovatno je sledeća žrtva Broćeta!

Povezani članci