Politika

PREOKRET U LUKAVICI: Dogovorena dva zakona, ništa od ultimatuma

U Lukavici, u Istočnom Sarajevu, održan je sastanak predstavnika Trojke sa SNSD-om i HDZ-om BiH.

 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je razgovarno o osiguravanju dobrih preduvjeta za europski put BiH i da su približeni stavovi o dva zakona - Zakon o sudu i Zakon o sukobu interesa koji bi trebalo da budu finalizirani do kraja sedmice, a do kraja mjeseca usvojeni u skladu sa procedurom u PS BiH.

Kada je riječ o Izbornom zakonu, Dodik je rekao da je dogovoreno da se ovo pitanje kreće dalje prema radnoj grupi koja bi trebalo da utvrdi određene elemente tog zakona.

Dodik je rekao da partneri iz FBiH, osim HDZ-a nisu bili spremni da podrže Rezoluciju o suverenitetu BiH.

Dodik je otkrio da prijedlog SNSD-a koji se tiče državnog Ustavnog suda tretira izbor sudija na način da bi se strane sudije zamijenile sa trojicom domaćih koji bi se birali u Parlamentu BiH.

“Treba izgradit zakon kao bi se zamijenilo učešće stranih sudija tako što se biraju kao i do sada dva iz RS-a, četiri iz FBiH, a ova tri, koja ne bi bili stranci, birala bi Parlamentarna skupština. Mislim da je to dovoljno kredibilno. Ostalo je da partneri u FBiH izuče (ovaj prijedlog). Vjerujem da ovo nije nova konstrukcija i da će biti prihvaćeno”, naveo je Dodik.

Dodao je kako se danas u Istočnom Sarajevu razgovaralo i o sukobu intersa i da se čeka finalna verzija.

“Razgovarali smo o projektima koji već duže vrijeme stoje. Bespotrebno je zaustavljena Istočna i Južna gasne konekcije, Buk-Bijela i Aerodrom Trebinje. Ti projekti trebaju ići dalje”, poručio je lider SNSD-a.

Dodik je otkrio da “bošnjačka strana” ima problem da sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH bude u Banjaluci.

Na kraju je kazao kako se može reći “da smo neka pitanja relaksirali i otvorili”.

Lider HDZ-a Dragan Čović rekao je da je zadovoljan današnjim sastankom koji predstavlja pomak na europskom putu.

- Vrata EU su snažno otvorena današnjim dogovorom, rekao je Čović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je da su približeni stavovi i da je veoma važno da se nastave sastanci ovog formata.

- Imat ćemo još jedan sastanak na kojem će domaćini biti predstavnici Trojke, naveo je on.

Ovim dogovorom pao je još jedan ultimatum kojeg je koalicijskim partnerima postavio Milorad Dodik, čiji su zastupnici u državnom parlamentu na zadnjoj sjednici oborili sve dogovorene zakone koji se tiču ispunjavanja uvjeta za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Povezani članci