Politika

PREOKRET U LIVNU: SDP spreman za preuzimanje vlasti

U prostorijama GO SDP Livno održan je sastanak Kantonalnog odbora SDP BiH Livanjskog kantona.

 

Na dnevnom redu bila je rasprava o aktualnoj političkoj situaciji u Livanjskom kantonu, koja je jedina ostala bez novoformirane vlasti sukladno rezultatima Općih izbora 2022. godine.

U konstruktivnoj diskusiji članovi Kantonalnog odbora istakli su neophodnost formiranja vlasti shodno rezultatima proteklih izbora, kako bi se što prije krenulo u neophodne reforme.

Jeftine političke igre koje ovaj put predvode stranke koje sebe doživljavaju pobjednicima izbora, a koje imaju 1/3 ukupnog broja mandata u Skupštini kantona, nastavljaju kontinuitet u osiguranju potrebite većine, kupovanjem pojedinačnih glasova zastupnika, po njihovoj mjeri, iz drugih stranaka.

Cilj takve politike jeste doći do magične cifre od “17 ruku” potrebnih za formiranje i potvrdu nove Vlade.

Nakon toga, slijedi ustaljeni obrazac ponašanja apsolutnih gospodara prirodnih resursa, javnih poduzeća i fondova, tijela uprave, zdravlja građana i svega što jednu teritoriju čini zajednicom zadovoljnih i sretnih građana.

Petnaest mjeseci bez formirane nove Vlade je očito da ta igra ne ide po planu.

Posljedica dugogodišnjeg modela provedbe i implementacije izbornih rezultata je sve manje povjerenje građana u novoizabranu vlast i sve veće iseljavanje mladih, sposobnih ljudi, koji ne mogu ili neće kupovati radna mjesta, na koja dolaze potpuno nekompetentni, ali zato podobni kadrovi koji svoju stručnost dokazuju šupljom bahatošću i kupljenim diplomama.

Iz tih razloga KO SDP poziva na odgovornost i fer suradnju sa svim novoizabranim političkim opcijama na području kantona, kako bi se što prije formirala nova skupštinska većina, potvrdila kvalitetna i kompetentna Vlada i krenulo u prijeko potrebne reforme i nove projekte.

Produkt novog modela koji zagovara SDP će zasigurno polučiti rezultat u pogledu konstruktivnog i partnerskog odnosa sa višim razinama vlasti u BiH, te privlačenja europskih fondova i buđenju kapitala i investicija, kako stranih tako i domaćih ljudi, bez obzira stekla BiH kandidatski status za članstvo u EU ili ne.

SDP BiH ponovo izražava svoju spremnost na pregovore u svom punom kapacitetu sa tri zastupnika, gospođa Hana Milak, te gospoda Josip Tomić i Avdija Đugum, uz jasno definirane kriterije formiranja nove većine koji neće biti u suprotnosti sa programskim načelima SDP BiH.

Kako smo napomenuli, dosadašnja praksa poziva nas na opreznost kada ćemo i s kim formirati većinu.

Ukoliko ne bude moguće postizanje političkog dogovora na tim načelima KO SDP BiH spreman je ići u oporbu, također u punom kapacitetu, poručuju iz SDP-a.

Povezani članci