Politika

PREKRIŽILI POVRATNIKE: Sporna odluka vlade, povratnicima oduzeta boračka privilegija

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na prošloj sjednici usvojila je Uredbu o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje boraca i članova njihovih porodica u HNK-a.

Uredbom je propisana procedura primjene Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica pri zapošljavanju na način da prioritet imaju članovi porodica poginulih, umrlih i nestalih boraca, ratni vojni invalidi, dobitnici ratnih priznanja i odlikovanja, razvojačeni borci, kao i djeca i supružnici boraca svih nabrojanih kategorija.

Primjena Uredbe odnosi se na sve prijeme u radni odnos u kantonalne organe uprave, kantonalne upravne organizacije, jedinice lokalne samouprave, kao i u sve pravne subjekte čiji je osnivač Kanton, jedinica lokalne samouprave, odnosno koje se finansiraju iz njihovih budžeta sa udjelom od najmanje 25 %. Korisnici prava po ovoj uredbi moraju imati prijavljeno prebivalište u HNK-a najmanje pet godina prije objave konkursa na koji se prijavljuju.

– U Programskim smjernicama Vlade jasno smo naznačili da je naša trajna obaveza briga o učesnicima Domovinskog rata i članovima njihovih porodica, kao i dostojanstvo pojedinaca kroz trajno ostvarivanje njihovih stečenih prava kao stradalnika ili zaslužnih pojedinaca. Obavezali smo se da unaprijedimo opseg sveobuhvatne brige za borce i članove njihovih porodica kroz programe koje provodi resorno ministarstvo. Uredba koja je danas dobila neupitnu podršku svih članova Vlade na tragu je proširenja i preciznije primjene prava boraca i članova njihovih porodica, ali i na tragu onog što smo postavili kao jedan od prioriteta u našem radu – komentirala je, tom prilikjom,  premijerka Marija Buhač.

Čini se da Vlada HNK, ipak, nije vodila računa o važnim činjenicama prilikom donošenja ove Uredbe. Naime, jasno je da su se uvjetovanjem petogodišnjeg boravišta htjeli zaštititi od nekontroliranog priliva radne snage iz drugih kantona, ali su time eliminirali i sve povratnike u HNK, posebno one srpske nacionalnosti.

To je diskriminirajuća odredba koja će, sasvim sigurnio, izazvati mnogo polemika u javnosti. Zamislite da neko donese Uredbu po kojoj povratnici U RS, Bošnjaci i Hrvati, praktično ne bi imali šansu da se zaposle u organima uprave, lokalne samouprave ili policijskim stanicama?

Povezani članci