Politika

POVRAT STANOVA UZBURKAO DUHOVE: Markov, Jankov, ili Mujin, bitna je cijena

Na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, koje je Vlada Federacije BiH usvojila na posljednjoj sjednici, reagovali su najviši zvaničnici iz Republike Srpske, ali i delegati u Domu naroda Federacije BiH.

Smatraju da su izmjene diskriminatorske, jer se većini predratnih nosilaca stanarskog prava uskraćuje povrat stanova i nudi višestruko manja naknada od tržišne vrijednosti stana.

Prema odluci Federalne vlade pravo na naknadu ostvaruje nosilac prava iz pravno obavezujućeg ugovora čiji je zahtjev za povrat stana odbijen. Predlagač u razlozima za donošenje ovih zakonskih izmjena navodi da se usljed nedostatka propisa donose presude za isplatu naknada po tržišnim vrijednostima stana i da je tužbi sve više. Zato je, navode u obrazloženju, potrebno donijeti zakonsko rješenje kako bi izbjegli negativne posljedice po budžet Federacije BiH.

„Nosilac prava iz kupoprodajnog ugovora koji je zaključio pravno obavezujući ugovor, a koji je nakon 14. decembra 1995. godine ostao u službi u oružanim snagama izvan teritorija BiH, a nije stekao novo stanarsko pravo ili pravo koje odgovara tome pravu, umjesto upisa prava vlasništva po zaključenom ugovoru ima pravo na naknadu od FBiH u iznosu od 1.000 KM po kvadratnom metru stana, umanjenu za amortizaciju po stopi od jedan posto godišnje“.

Na predložena zakonska rješenja Federalne vlade reagovao je premijer Republike Srpske ocjenivši ih kao „perfidni pokušaj legalizacije i otimanja više hiljada stanova u većinski srpskom vlasništvu.“ Predsjednik Republike Srpske mišljenja je da je cilj da Srbi izgube pravo na svoju imovinu.

MILORAD DODIK, predsjednik Republike Srpske

„Bilo je i u Banjaluci vojnih lica koji su Muslimani pa su im vraćeni stanovi. Samo se u Sarajevu ne dozvoljava Srbima da vrate stanove i sada pokušavaju otimačinu i pljačku 30 godina otimanja naših stanova našim ljudima da legalizuju kroz sve to.“

ĐORĐE RADANOVIĆ, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH

„Ako je neko stekao stanarsko pravo 1988.godine, njemu će se umanjiti 36 godina to je 360 maraka, on će dobiti 640 maraka po metru kvadratnom.“

Nacrt i dopune zakona upućeni su u parlamentarnu proceduru. Ukoliko dobiju podršku u Parlamentu Federacije BiH ići će na javnu raspravu na kojoj će zainteresovane strane moći iznijeti primjedbe i kritike.

BELMIN ZUKAN, zastupnik u Zastupničkom domu Federacije BiH

„Smatram da nijedan od ovih zakona nije diskriminatorski, ali donijećemo zakon u formi nacrta i biće prilika za javnost da ponudi sve konkretne dokaze zašto bi ovaj zakon trebalo u nekon dijelu doraditi.“

ŽARKO VUJOVIĆ, izaslanik u Domu naroda Federacije BiH

„Vidite kolike su cijene stanova. Nije to u pitanju čiji je stan je li od Marka, Janka, Muje, nije to pitanje, već pravične nadoknade. Vjerovatno će to dobiti sudski epilog pred međunarodnim sudom za ljudska prava , ako nije stvar dogovora da se utvrde realne cijene.”

Podsjetilo se i na presudu Suda za ljudska prava u Strazburu iz 2010. godine da BiH bivšem oficiru JNA Branimiru Đokiću isplati 65.000 evra štete za stan u Sarajevu koji je otkupio 1992.godine, a koji mu nije vraćen.

Povezani članci