Politika

POSAO ZA BORCE: Uz podršku ministarstva sačuvano najmanje 70 radnih mjesta, podrška zapošljavanju članova šehidskih porodica

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović potpisao je danas ugovore po Javnom pozivu za sufinansiranje poslodavaca s ciljem obuke, prekvalifikacije, dokvalifikacije ili zapošljavanja već kvalifikovanih kadrova evidentiranih kod Službe za zapošljavanje KS.

U okviru ovogodišnjeg programa za zapošljavanje braniteljske populacije prijavila su se 62 poslodavca, od kojih su 44 zadovoljila uslove Javnog poziva. Ministarstvo će ove godine odobriti sredstva za zapošljavanje 51 novozaposlenog iz reda ove populacije, na period od šest mjeseci. Vrijednost projekta je oko 400.000 KM, a prema jednom novouposlenom bit će izdvojeno oko 8.000 KM.

Prema riječima ministra Osmanovića, lani se ovaj projekt pokazao veoma uspješnim, jer je 80 posto novozaposlenih ostalo raditi u firmama koje su sufinansirane, te su se u Ministarstvu odlučili da program sprovedu i ove godine.

Obraćajući se poslodavcima, ministar Osmanović je naveo kako je danas izuzetno teško naći dobre radnike, te Ministarstvo ovim projektom želi da zadovolji i potrebe poslodavaca, ali i da radnici budu zadovoljni uslovima rada.  

Poslodavcima je zahvalio što učestvuju u projektu i na ovaj način pomažu boračkoj populaciji, prema kojoj je bilo dosta nepravde u posljednjih 25 godina. Kako je naveo, pogotovo je to bilo izraženo pri ekonomskom osnaživanju, odnosno davanja posla pripadnicima ove kategorije stanovništva.

Također, danas su potpisani ugovori i sa predstavnicima boračkih zadruga. U ovoj godini Ministarstvo je provelo program održivosti postojeće zaposlenosti, a od pristiglih 15 aplikacija, njih 13 je zadovoljilo uslove Javnog poziva, te će ovom prilikom u radnom odnosu ostati 70 radnika.

‘’Kanton Sarajevo jedini od svih Kantona u Federaciji BiH svake godine provodi program zapošljavanja najranjivijih kategorija iz boračke populacije i daje podršku održivom zapošljavanju u okviru braniteljskih zadruga, te na ovaj način želimo poslužiti kao pozitivan primjer svim kantonima da putem kantonalnih ministarstava za boračka pitanja provode iste ili slične programe neovisno od službi za zapošljavanje’’, naglasio je ministar Osmanović.

Predstavnici zadruga zahvalili su ministru Osmanoviću i Ministarstvu na čijem je čelu za sve što čini kako bi im olakšao rad. Posebno, kako su danas naveli, cijene podršku koja im je pružana tokom pandemije i otežanih uslova poslovanja. 

Ministar Osmanović je danas pozvao poslodavce da putem Službe za zapošljavanje KS apliciraju  i na projekt „Vaučer za posao“, namijenjen zapošljavanju članova šehidskih porodica.

 

Rekao je da su i po ovome projektu na raspolaganju značajna sredstva i da mogu aplicirati do oktobra. Po ovom programu, kada poslodavci zaposle visokokvalifikovanog radnika, 24 mjeseca dobijaju iznos sufinansiranja njihovih plata od po 1.000 KM, odnosno po 700 KM za radnike sa srednjoškolskim obrazovanjem. 

Sve to, kako je naveo ministar Osmanović, doprinosi jačanju realnog sektora i smanjenju trenda odlaska mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine.