Politika

AUSTRALCI VJERUJU BOSANCU: Ed Husić opet dio australske vlade, s ponosom ističe svoje korijene

Dugogodišnji zagovornik tehnologije i inovacija Ed Husić obnašat će funkciju ministra industrije i nauke Australije nakon što je zadržao svoje mjesto u kabinetu nove laburističke vlade, saopćio je InnovationAus.

Ed je inače prvi Australijanac bosanskohercegovačkog porijekla koji je zauzeo ovako visoku poziciju u Vladi Australije. Veliki je prijatelj Bosne i Hercegovine i zalaže se za bh. zajednicu u Australiji.

Na izborima održanim 21. augusta 2010. godine, Husić je dobio veliko povjerenje Australaca i postao jedan od 76 poslanika izabranih na parlamentarnim izborima. Tog dana on je postao i prvi poslanik islamske vjeroispovijesti u Parlamentu Australije.

"Kada me neko pita da li sam musliman, odgovorim da jesam. Ako me neko pita da li se molim, idem u džamiju i pridržavam se svih pravila koja vjera propovijeda, kažem ne", rekao je Husić u jednom intervjuu.

Skoro dvije godine kasnije, on je kao prvi musliman izabran za člana Vlade Australije.

Inače, Husić je uvijek isticao svoje porijeklo s velikim ponosom. - Poput mnogih drugih imigranata, moji roditelji (na prvoj fotografiji) stigli su u Australiju kasnih 1960-ih bez ičega i ostavili porodicu i prijatelje da počnu od nule. To je velika stvar koju sam počeo cijenio tek nakon buntovnih tinejdžerskih godina, kada sam zastao i razmislio o tome kakva je to ogromna žrtva bila.

Služim na zadovoljstvo ljudima Čifleja i velike Laburalističke stranke. Zbog toga sam zahvalan i hvala Entoniju Albanezeu na njegovoj podršci što mi je omogućio da počnem raditi u ulozi koju zaista volim, zalažući se za jaču industriju, bolje poslove i čineći sve što možemo kako bismo osigurali da Australija i dalje bude zemlja koja stvara - napisao je ranije Husić na svom Facebook profilu.