Politika

"PODSTANARI" U BIH: Nije majka Alića klela zbog izjave, već opravdanja

Nedavni intervju Džafera Alića, predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (SDA), izazvao je lavinu reakcija, posebno zbog njegovih izjava u kojima je, opisujući političko ponašanje određenih grupacija, koristio metaforu o "vlasnicima" i "podstanarima".

Ova izjava, iako izdvojena iz šireg konteksta, postala je povod za žestoke kritike i političke napade, prvenstveno iz redova HDZ 1990, koji su čak pokrenuli inicijativu za njegovu smjenu.

Reakcije na Alićevu izjavu došle su u trenutku kada politička scena u Hercegovini postaje sve napetija, a izborna kampanja se zahuktava. HDZ 1990, koji je najglasniji u kritikama, optužuje Alića za izazivanje podjela i raspirivanje nacionalnih tenzija. Ubrzo nakon toga, uslijedio je i komentar visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, koji je signalizirao da će OHR promptno reagirati u sličnim slučajevima kako bi ukazao na političke anomalije i nepravde koje se često dešavaju u Bosni i Hercegovini.

U pokušaju da razjasni svoju izjavu i odgovori na kritike, Alić je dao opširan komentar, u kojem je pokušao objasniti širi kontekst u kojem je izjava o "podstanarima" izrečena.

 "Svi koji me poznaju i koji su radili sa mnom, znaju da sam čovjek koji uvažava sve specifičnosti i prednosti naše domovine. Način na koji se interpretira moja izjava je jasan pokušaj da se ona tumači onako kako to odgovara određenim političkim interesima. Fokus je, iz čitavog intervjua, stavljen na jednu riječ – 'podstanari', dok se potpuno zanemaruje ostatak mog govora u kojem sam govorio o ključnim problemima društva i politikama koje ugrožavaju stabilnost Hercegovine. Smatram da je ovo skretanje pažnje s bitnih pitanja, poput mira, suživota i stvaranja stabilnog okruženja za sve građane Mostara i Hercegovine", kazao je Alić, naglašavajući da je u intervjuu naglasio važnost transparentnosti u radu institucija, posebno policije, tužilaštva i suda.

Dalje je istakao kako njegove riječi nisu samo njegov osobni stav, već i stav mnogih ljudi koji dijele njegovu zabrinutost zbog političkih i društvenih problema u Hercegovini. "Nismo mi ti koji stvaraju podjele, već oni koji stalno pokušavaju uništiti ovu državu. Mi samo pokušavamo popraviti ono što oni uništavaju. Ovo su naša i njihova djela, oličena u politikama koje me danas napadaju", kazao je Alić, jasno upirući prstom u političke protivnike koji, kako tvrdi, vode destruktivnu kampanju u jeku izbora.

Alić je također pozvao svoje političke protivnike da se okrenu konstruktivnoj politici i da se fokusiraju na konkretne programe i rješenja za građane, umjesto što vode kampanje zasnovane na izvrtanju izjava i stvaranju lažnih narativa. "U izbornom smo ciklusu, i sada mnogi političari odjednom imaju rješenje za sve. No, umjesto da se bave stvarnim problemima i nude realne programe, oni grade svoju kampanju na iskrivljenim interpretacijama tuđih izjava", rekao je Alić.

Zaključujući svoj odgovor, Alić je pozvao na jedinstvo i zajednički rad za budućnost Bosne i Hercegovine. "Umjesto što se bavimo sitnim političkim prepucavanjima, moramo se okrenuti izgradnji prosperiteta i budućnosti naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine", poručio je on.