Politika

POČETAK KRAJA: Čović i Dodik bez Bakira gube snagu

Lideri SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović imaju velike probleme u strankama i postavlja se pitanje da li gledamo početak njihovog kraja na političkoj sceni.

Kada je “velika trojka” na posljednjim opštim izborima spala na dva slova i kada je SDA priključena na vještačka pluća, mnogi su se pitali da li ista sudbina čeka i SNSD i HDZBiH. Nakon dugog i iscrpljujućeg rata sa američkom administracijom, čini se da je lider SNSD-a Milorad Dodik na političkim koljenima. Stvari ne stoje dobro ni za prvog čovjeka HDZ-a Dragana Čovića.

Osipanje HDZ-a BiH počelo je u Livanjskom kantonu još u prošlom sazivu vlasti. Razlog je bio taj što je stranka Dragana Čovića iznjedrila mnogo više poslanika iz Tomislav-Grada za razliku od Livna, rodnog mjesta Borjane Krišto, ali je po zamisli vrha stranke premijer trebao biti iz drugog pomenutog grada. Osnovan je Hrvatski nacionalni pomak, a njegov predsjednik Ivan Vukadin već je premijer u drugom mandatu. Nastavak nezadovoljstva proširio se u ZDK, gdje je HDZ ostao bez mnogo mladih kadrova predvođenih Ivom Tadićem.

- Hrvatska viteška stranka je produkt nezadovoljstva hrvatskog stanovništva u Vitezu. Mi smo se iz tog nezadovoljstva, promatrajući arogantno ponašanje vladajućih elita 30 godina, odlučili na ovakav iskorak. Nismo više mogli podnijeti ove politike vladajućih, koji su zanemarili običnog čovjeka, kazao je prije neki dan Ivan Vidović za Oslobođenje, dva dana nakon osnivačke skupštine održane u etno-selu Čardaci.

Nakon što je Vidović utvrdio da opozicije skoro i nema među strankama s hrvatskim predznakom, jer je “Devedesetka privjesak HDZ-a BiH”, ostaje da se vidi šta mogu opcije koje zasad djeluju na lokalu. Vidović očekuje da se domino-efekat nezadovoljstva prelije na Travnik i Novi Travnik. Dva dana nakon osnivanja HVS-a Čović se sa ministrom Vlade Hrvatske ukazao u Vitezu kako bi najavili brojne infrastrukturne aktivnosti.

Sa druge strane, Dodik je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, a pod sankcijama su i svi njegovi politički partneri, pa čak i djeca. Kao da mu tih problema nije bilo dovoljno, proključalo je i u samoj stranci. U Banjoj Luci rat između Vlade Đajića i Momčila Antonića je sve samo ne tih, a vatru je sa “dvojke” na “peticu” nedavno pojačao i Lazar Prodanović nastupom u SO Bratunac.

 Stručnjak za međunarodne odnose i bivši karijerni diplomata Srećko Đukić smatra da posljednjih godina svjedočimo uklanjanju sa političke scene na cijelom zapadnom Balkanu lidera koji su obilježili tu scenu u posljednjih 20 ili čak i više godina.

- To je evidentno i taj proces se ne može zaustaviti. To ide prirodnim putem, jer su neki od njih jednostavno potrošeni i unutrašnji procesi u državama kojima su suvereno vladali doveli su do njihovog kraja. S druge strane, ne bih isključio ni uticaj spoljnog faktora, prije svega Zapada - Evrope i SAD-a - koji je ubrzao te unutrašnje procese, kaže Đukić.

- Sa takvima ne možemo u 21. vijek. Takve političare ne želi ni Evropska unija kojoj, makar deklarativno, svi težimo. Cijena njihove vladavine je skupo plaćena i, što je najgore, još je plaćamo, istakao je Đukić.

Direktor beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost Darko Trifunović takođe ocjenjuje da je proces odlaska u istoriju dojučerašnjih nezamjenjivih i vječnih političkih lidera u regionu daleko odmakao, te da je, prema njegovim riječima, ostalo još samo nekoliko njih kojima se, takođe, nazire brzi kraj karijere.

- To je nezaustavljiv proces, ali je ostalo da se riješi problem još par regionalnih političkih mastodonata. Tu, prije svega, mislim na Milorada Dodika. Doduše, on je već prošlost, ali mu to, izgleda, još niko nije rekao. Odlaskom na ročište u Sud BiH, koji navodno ne priznaje, Dodik je već potpisao kraj političke karijere. Da nije otišao, za njim bi bila raspisana potjernica, što bi za njega opet značilo kraj. Poslije svega, ostaje još jedino da se vidi gdje će on da završi. Nisam siguran da mu je obezbijeđena penzija u Moskvi, rekao je Trifunović.

Nakon što je polovinom oktobra Izvršni komitet Opštinskog odbora SNSD-a u Tesliću donio jednoglasnu odluku da se pokrene inicijativa o isključenju Dragana Bogdanića iz stranke, Opštinski odbor SNSD-a Teslić je prije dva dana iz stranke izbacio nekadašnjeg ministra zdravlja u Vladi Republike Srpske. Bogdanić je bio visoki funkcioner SNSD-a, koji je u prethodnom periodu obavljao funkciju ministra zdravlja i bio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

U januaru ove godine ključalo je i u Gradskom odboru te stranke u Istočnom Sarajevu i to zbog lidera DNS-a Nenada Nešića. Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Miroslav Vujičić, kao i šef GO SNSD-a Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić poručivali su čak da neće podržati izbor novog saziva Savjeta ministara BiH, jer se u njemu nalazi Nešić kao prijedlog za ministra bezbjednosti BiH.

Problemi nisu zaobišli ni prijedorski SNSD, zbog čega je predsjednik Gradskog odbora te stranke Dragoslav Kabić krajem septembra ove godine podnio ostavku. Kabić je rekao da se na ovaj potez odlučio u konsultacijama s predsjednikom Dodikom, ali nije htio govoriti o razlozima za podnošenje ostavke.

- Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović su tri maligniteta na tijelu BiH. Jedan tumor je odstranjen, ostala su još dva. Čović ima tipično ponašanje hrvatskih političara - sa svima lijepo, ni sa kim iskreno. I jedan i drugi imaju velike probleme u strankama. Kako su sijali, tako će, nadam se, i žeti, kazao je lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović za Oslobođenje.

Povezani članci