Politika

POBUNA U HRVATSKIM KANTONIMA: Ide krivična Isaku, kantonalne policije neće obilježje F BiH

Krajem jula ove godine Vlada Federacije BiH usvojila je uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u ovom entitetu, što je i objavio resorni federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak. On je koji je taj potez predstavio iznimno važnim istaknuvši kako je riječ o zajedničkom radu vlasti u županijama te Federaciji BiH.Iz četri kantona gdje živi većinsko hrvatsko stanovništvo demantuju isaka i kategorično odbijaju mogućnost da njihova policija nosi nova obilježja.

U medijima se najvljuje da će hrvatski politički i policijski dužnosnici protiv ministra unutarnjih poslova Federacije BiH Rame Isaka podnijeti krivičnu prijavu, jer je izmanipulirao Vladu F BiH:, Osim toga zamjeraju mu i da je podvalio neustavna obilježja. krivična prijava će kako se tvrdi  biti i jasan signal drugima da se neće moći kršiti federalni i kantonalne  ustave te zakone i propise koji u ovome slučaju daju isključivo ovlasti kantonima.

Iako se Isak nakon sjednice Vlade F BIH zahvalio hrvatskim kolegama na podršci veoma brzo stiže demant.

Kantonalne policije u navedenim kantonima su prema informacijama koje su podijelili sa hrvatskim medijima bili šokirani detaljima objavljene uredbe. Za njih je nepojmljivo da je takav tekst mogao uopće proći kroz Vladu F BiH i tvrde da je u  tom dokumentu napravljena gruba podvala te je izmijenjen dokument koji je dvije i pol godine usuglašavala radna skupina u kojoj su bili predstavnici Federalne uprave policije, ali i kantonalnih policija.

Za kantonalne političke i policijske strukture uopće nije sporno da uniforme imaju jedinstveni izgled, što je slučaj i posljednjih 20-ak godina, ali im kažu smeta pokušaj insinuiranja o Policiji Federacije BiH koji je za njih neprihvatljiv. To tvrde i članovi Povjerenstva o uniformi i obilježjima te visoki policijski dužnosnici koji su jedini nadležni za njihovo osnivanje, organiziranje i upravljanje isključivo na razini kantona i bez ikakva upliva iz Federacije BiH.

Načelnik Policijske uprave Posušje i član Povjerenstva tvrdi da takvo rješenje nije usuglašeno tokom dvoipolgodišnjeg rada.

– Ustavom Federacije BiH propisane su nadležnosti kantona. Jedna od tih nadležnosti je uspostava i nadzor policijskih snaga koje nose jedinstvene uniforme sa kantonalnim obilježjima. U samim počecima rada ovoga Povjerenstva kolege iz Federalne uprave policije predložili su rješenje da se na desnom rukavu uniforme nalaze federalna obilježja, a da na lijevome rukavu budu kantonalna obilježja. Budući da je prijedlog tog rješenja u suprotnosti s odredbama Ustava Federacije BiH, kao i s odredbama Ustava ​Zapadnohercegovačkog kantona mi, članovi Povjerenstva iz ovog kantona sastavili smo jedan akt koji smo dostavili predsjedniku Povjerenstva, a u kojem smo rezolutno odbili taj prijedlog – rekao je Damir Čutura.

Ministar unutarnjih poslova Livanjskog kantona Mario Lovrić kaže kako “federalna uredba” nije prihvatljiva ni primjenjiva.

– Taj prijedlog objavljen je u Službenom listu Federacije BiH, a s kojim se mi nikako ne možemo složiti. Naime, onaj dio koji se odnosi na obilježja na odorama policijskih službenika u sadašnjem obliku kako je usvojen nije u skladu ni s Ustavom Federacije BiH ni ustavima kantona. Primijeniti uredbu koja je usvojena u onome obliku kako je usvojena mi možemo samo u dijelu tehničkog opisa svakog pojedinog dijela uniformi koju zadužuju policijski službenici. Mi ćemo, kao i do sada, imati obilježja samo našeg kantona – jasan je Lovrić.

Federalni ministar Isak smatra drugačije. Kaže odluku o jedinstvenim uniformama na prostoru FBiH ministri su donijeli jednoglasno kaže prvi čovjek ministarstva unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak, dodajući da se od januara kreće u nabavku novih uniformi.

“Nema nikakvo negodovanje, u skladu sa Zakonom i Ustavom FBiH donesena je odluka, na teritoriji čitave Federacije trebaju biti jedinstvene uniforme. Tako je bila odluka da na jednoj ruci odluka Federacije Bosne i Hercegovine, na drugoj, zna se već koja, da ne ulazimo u dubinu. To treba da se poštuje, to je zakon, to je Ustav ove države”, rekao Isak.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović demantuje Isaka.

- Kada je Vlada Federacije donosila odluke odnosile su se isključivo na tkaninu, na boju i te stvari, a ne na obilježja. Bojim se da je neko da je neko dao krivu informaciju u eteru da je Vlada FBiH usvojila neku odluku o obilježjima. Obilježja su onakva kakva su bila”, rekao je Čović.

Iz HNK su otišli i korak dalje tvrdeći da je ministar Isak podvalio grb Federacije BiH koji je proglašen neustavnim.

Za hrvatske medije ove nasilne promjene su očiti pokušaj stvaranja federalne policijske strukture i dolaze u vrijeme kada se nekoliko policijskih agencija u ovome entitetu kako kažu posve neopravdano naoružava i oprema, očito se spremajući za neke druge scenarije o kojima je govorio dio bošnjačkih političara kao odgovoru na poteze vlasti iz Republike Srpske. Nedavna nabava specijalnih oklopnih vozila u Tuzlanskoj, Sarajevskoj županiji ili FUP-u, koja više nalikuju na vojna vozila jer na sebi mogu imati ugrađene teške strojnice te izdržati čak i napad projektilima, ne govori kako je riječ o pripremama za očuvanje javnoga reda i mira, nego pak o pripremama za otvorene okršaje.

Povezani članci